Ghidul managerului. Ati investit in pregatirea unui angajat si acesta demisioneaza. Cum recuperati cheltuielile facute?
Potrivit art. 198 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a beneficiat de formare profesionala pe cheltuiala angajatorului nu are voie sa demisioneze din firma acestuia pentru o anumita perioada de timp. In caz contrar, el este obligat sa-si despagubeasca angajatorul cu o suma care sa acopere cheltuielile efectuate de acesta, lucru precizat inca de la inceput intr-un act aditional la contractul sau de munca (asa numita „clauza de formare profesionala”).
Ca o paranteza, in alte sisteme de drept, cel care poate fi obligat la plata acestor despagubiri este nu numai salariatul, ci si noul angajator al acestuia, care beneficiaza – nu-i asa? – de formarea profesionala realizata pe cheltuiala angajatorului precedent.
In practica apare insa o problema sensibila:
ce cuantum vor avea aceste despagubiri?
Instantele au considerat intotdeauna ca nu este suficienta prevederea din actul aditional privitor la formarea profesionala, in care este cuprins un anumit cuantum al acestor despagubiri. Angajatorul trebuie sa faca si proba faptului ca a efectuat efectiv aceste cheltuieli cu pregatirea profesionala a salariatului.
Daca nu ar fi necesara o astfel de proba, angajatorul ar putea dimensiona arbitrar cuantumul acestor despagubiri, or in dreptul muncii clauza penala, respectiv prestabilirea prejudiciului sub forma unor penalitati, este interzisa.
Altfel spus, chiar daca ati incheiat cu salariatul o clauza privitoare la formarea profesionala in care se prevede expres suma pe care acesta o datoreaza in cazul in care demisioneaza inainte de implinirea unui anumit termen, aceasta nu va pune la adapost de sarcina de a proba, in cazul unui proces, cuantumul real al cheltuielilor cu formarea profesionala.
Pentru a preintampina o astfel de problema, se recomanda sa pastrati toate documentele doveditoare ale cheltuielilor efectuate cu formarea profesionala a salariatului, chiar dupa ce formarea profesionala propriu-zisa a luat sfarsit si chiar daca in clauza de formare profesionala s-a precizat expres cuantumul acestor cheltuieli. Pastrati, asadar, toate facturile care dovedesc ca ati platit, dupa caz, formatorii, suporturile de curs, chiria salilor de curs, materialele de formare profesionala, deplasarea salariatilor, cazarea acestora etc.
Atentie! Despagubirile nu vor putea depasi nivelul cheltuielilor pe care le-ati facut cu formarea profesionala a salariatului, chiar daca, in fapt, prejudiciul pe care vi-l produce salariatul prin demisia sa este mai mare!
Demisia este considerata un act unilateral, care nu poate fi limitat in niciun fel. Ca urmare, nu va conta eficienta formarii profesionale, plusul de cunoastere pe care l-a dobandit salariatul sau competenta formatorului profesional – singurul criteriu pe care il veti putea lua in considerare in solicitarea de despagubiri va fi, concret, cuantumul cheltuielilor facute cu formarea profesionala.
Ca urmare, in practica, salariatul care a beneficiat de o formare profesionala prea putin utila va putea fi silit la plata unor despagubiri superioare celor la care ar putea fi silit salariatul demisionar care a beneficiat de o formare profesionala extrem de utila carierei lui viitoare.
Si, in final, inca un aspect foarte important: salariatul nu va putea fi obligat sa restituie cheltuielile cu formarea sa profesionala daca relatia sa cu angajatorul (contractul de munca) a incetat prin acordul partilor.
Curtea de Apel Bucuresti s-a confruntat cu o asemenea situatie. Salariatul a inaintat o „cerere de demisie” pe care angajatorul a trecut mentiunea „De acord”, el intelegand prin aceasta mentiune fix acest lucru, anume ca nu are obiectii privind intentia salariatului de a demisiona. Dar din pricina utilizarii cuvantului „acord”, instanta a considerat ca nu ne gasim in fata unei demisii, ci a unei incetari prin acordul partilor, in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii.
Ca urmare, angajatorul, care facuse cheltuieli cu formarea profesionala a salariatului cu putin timp inaintea „cererii de demisie” a acestuia, nu a mai putut recupera aceste cheltuieli.
Sursa foto: www.pexels.com