Ghidul angajatorului. Sunteti obligat sa acordati bonuri de masa tuturor angajatilor?
ghidul angajatoruluibonuri de masabenefici extrasalariale
Raspunsul este negativ. Nu, nu sunteti obligat sa acordati bonuri de masa tuturor angajatilor, dar, daca ii taiati pe unii dintre ei de pe lista, trebuie sa aveti un motiv obiectiv. Si, atentie, acest motiv nu trebuie sa se lege de performantele in munca. Recompensarea performantelor trebuie sa se realizeze prin alte beneficii, cum ar fi prime si bonusuri.
De exemplu, puteti stabili ca se acorda bonuri de masa doar salariatilor care muncesc in ture sau salariatilor care muncesc in conditii grele.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 prevad ca aveti dreptul ca, impreuna cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor, sa redactati si sa inserati in contractele colective de munca sau in Regulamentul intern, dupa caz, clauze privind acordarea in general de bilete de valoare (bonuri de masa, tichete-cadou, de cresa sau culturale), care sa prevada cel putin urmatoarele:
1) numarul salariatilor din unitate care pot primi astfel de bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
2) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare, tinand seama de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii;
3) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete-cadou, tichete de cresa si culturale;
4) documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul in vederea acordarii tichetelor de cresa.
E recomandabil ca, in ipoteza in care nu exista contract colectiv de munca aplicabil in unitate, problema biletelor de valoare sa faca obiectul unei intelegeri distincte cu sindicatul si care sa vizeze, punctual, numai problema biletelor de valoare.
Aceasta intelegere va face parte formal din Regulamentul intern, dar va avea natura juridica a unui contract. De aceea, ar trebui sa fie cuprinsa intr-un capitol distinct sau intr-o anexa la Regulamentul intern. Sindicatul sau reprezentantii salariatilor nu trebuie sa isi dea acordul pentru restul Regulamentului intern (care este actul unilateral al angajatorului), ci strict pe subiectul biletelor de valoare.
Citeste si:
Salariile din Constructii, mit spulberat. Avem cifrele. Cat se castiga, de fapt, cu tot cu facilitati