Ghidul angajatorului. Situatii mai putin cunoscute in care salariatul poate beneficia de zile libere platite
ghidul angajatoruluizile libere platitecodul munciizile libere codul muncii
In mod normal, regula care se aplica in domeniul relatiilor de munca este aceea ca, atata timp cat salariatul nu presteaza munca pentru angajator, nici acesta din urma nu are obligatia sa-l plateasca. Totusi, exista si exceptii. Este vorba despre situatii in care, prin act normativ, se prevede atat obligativitatea acordarii de zile libere salariatului, cat si obligativitatea platii acestora. Iata in continuare 3 exemple.
Exemplul 1:
-
Art. 54 din Legea nr. 273/2004
Angajatorii au obligatia de a acorda salariatului care adopta un copil (sau, dupa caz, salariatilor sot si sotie) timp liber pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului si realizarea potrivirii practice, fara diminuarea drepturilor salariale, in limita a maximum 40 de ore pe an.
Exemplul 2:
-
Art. 11 din HG nr. 1.364/2006
Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:
a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
b) o
zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati; o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.
Ziua in care salariatul doneaza sange este
zi libera astfel cum prevede legea, insa este platita daca prin contractul colectiv de munca aplicabil este reglementata astfel.
Exemplul 3:
-
Art. 273 alin. (1) din Codul de procedura penala
Martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, pricinuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata.
Asadar, potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, persoana va primi salariu de la angajator pe perioada absentei de la locul de munca datorate convocarii de catre organul de urmarire penala in calitate de martor, expert sau interpret.
Sursa foto: manager.ro