Ghidul angajatorului. Salariatul se poate opune trimiterii lui in delegatie?
ghidul angajatoruluidelegatiecodul muncii 2024legislatia muncii
Foarte direct, raspunsul este nu. E-adevarat, el poate aduce ca argument faptul ca a semnat un contract care prevede ca isi va desfasura activitatea la sediul X, doar ca aici intervin prevederile art. 42-44 din Codul muncii care mentioneaza ca locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator, in sensul ca salariatul poate fi trimis pentru o perioada de maximum 60 de zile sa lucreze in alta parte, fara sa se poata opune acestei decizii.
Locul muncii este singura clauza din contract care poate fi modificata unilateral. Angajatorul emite pur si simplu ordinul de delegare, fara a fi necesara o justificare tehnica sau economica a acestei masuri, iar salariatul este obligat sa ii respecte decizia.
Subliniem acest aspect deoarece este foarte important: spre deosebire de alte modificari ale contractului de munca (salariu, postul ocupat, atributiile concrete din fisa postului) unde e nevoie de acordul ambelor parti,
delegarea se poate dispune unilateral de catre angajator. Salariatul nu poate refuza delegarea. Chiar si daca o contesta la tribunal, decizia este executorie din momentul comunicarii, asadar salariatul este obligat sa o duca la indeplinire.
Refuzul ducerii la indeplinire a unei astfel de decizii constituie abatere disciplinara, putand atrage, in functie de toate circumstantele cauzei, aplicarea unei sanctiuni disciplinare mergand chiar pana la concediere. Si asta deoarece, daca salariatul nu se prezinta la locul unde a fost delegat, se considera ca el absenteaza nemotivat de la serviciu, ceea ce constituie o abatere grava, prevazuta in orice regulament intern. Masura concedierii are astfel acoperire.
In practica apar insa si situatii exceptionale, cand delegarea ridica probleme pe care Codul muncii nu le rezolva. De exemplu, salariatul urmeaza sa fie trimis in delegatie pentru cateva saptamani in alt oras, dar are un copil minor pe care il creste singur si pe care nu il poate lua cu el, deoarece copilul merge la scoala in localitatea de domiciliu si nu poate lipsi de la ore.
Sau, noul loc de munca este situat intr-o zona mai dubioasa, unde salariatul delegat (o femeie, de exemplu) nu se simte deloc in siguranta. Sau salariatul este alergic la ceva (praf, polen, ambrozie) si noul mediu de lucru ii pune in pericol sanatatea. In asemenea situatii, angajatorul trebuie sa caute o alternativa, cea mai la indemana fiind sa trimita pe altcineva in delegatia respectiva.
Si nu trebuie scoasa din calcul nici situatia, deloc rara, cand trimiterea salariatului intr-o delegatie este de fapt
o sanctiune disciplinara mascata. Angajatorul nu are in realitate niciun interes profesional cu delegarea respectiva, aceasta nu este decat o sicana la care il supune pe salariat, din motive strict subiective. Si salariatul este indreptatit sa refuze o asemenea delegare, cu conditia sa poata proba caracterul ei sicanatoriu si sa arate, deci, ca e vorba despre un abuz al angajatorului.
Sursa foto: www.pixabay.com