Ghidul angajatorului. Salariatul concediat nelegal are dreptul la despagubiri. Cum se calculeaza aceste despagubiri?
Art. 80 din Codul muncii spune ca salariatul concediat nelegal trebuie reintegrat pe post, cu conditia (foarte importanta!) ca el sa solicite aceasta reintegrare. Daca nu solicita reintegrarea, angajatorul nu-l poate obliga sa revina in firma, iar contractul de munca inceteaza de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Dar, indiferent daca solicita sau nu reintegrarea, salariatul va avea dreptul la despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat daca nu ar fi fost concediat (nelegal). Apar insa doua intrebari.
Intrebarea 1
Se include in despagubiri si contravaloarea concediului de odihna neefectuat?
Raspuns:
Nu. Conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Ca urmare, plata contravalorii zilelor de concediu neefectuate este posibila doar in ipoteza in care salariatul nu cere reintegrarea.
Daca insa el solicita reintegrarea, compensarea zilelor de concediu ramase neefectuate nu poate fi realizata prin compensare in bani. Ca efect al reintegrarii, salariatul este si ramane angajatul celui care a dispus concedierea declarata nelegala, in consecinta, concediul de odihna se va efectua in natura.
Intrebarea 2
In practica se intalneste situatia in care, atunci cand a fost concediat (nelegal), salariatul se afla in preaviz, deoarece tocmai demisionase cu putin timp inainte. Ca urmare, despagubirile prevazute la art. 80 trebuie sa aiba in vedere doar perioada pana la sfarsitul peavizului sau toata perioada pana la data ramanerii definitive a hotararii instantei de anulare a concedierii, perioada care poate fi de ordinul lunilor?
Raspuns:
Problema e interesanta, pentru ca ea vizeaza nu numai cazul salariatului care se afla in preaviz, ulterior demisiei, ci si cazul salariatului al carui contract de munca urmeaza sa inceteze de drept (se implinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta sau e vorba despre un contract incheiat pe durata determinata, care expira in curand).
Ei bine, aici practica judecatoreasca este neunitara. Astfel, unele instante apreciaza ca orice anulare a concedierii atrage aplicabilitatea art. 80 alin. (1), ceea ce inseamna ca aceste despagubiri se cuvin, de exemplu, chiar daca salariatul concediat nelegal si-a gasit de indata un nou loc de munca.
In toate cazurile de nelegalitate a concedierii, nivelul despagubirilor este stabilit prin insusi textul de lege si acest nivel consta, asa cum spune clar textul de lege, in salariile indexate, majorate si actualizate. E nerelevant daca salariatul, in realitate, ar mai fi dorit sau ar mai fi putut sa continue raportul de munca.
Doar ca alte instante merg pe un punct de vedere contrar: despagubirile nu pot depasi durata efectiva a contractului. Daca acesta ar fi incetat chiar si in absenta concedierii, a obliga angajatorul sa plateasca despagubiri in continuare, echivalente ale unor salarii care oricum nu i s-ar fi cuvenit salariatului, ii asigura acestuia din urma un beneficiu patrimonial lipsit de orice temei juridic.
Si acest al doilea punct de vedere pare a fi cel corect, deoarece art. 80 alin. (1) din Codul muncii prevede ca despagubirile sunt egale cu drepturile „de care ar fi beneficiat salariatul”, deci nu pot fi extinse si asupra unor drepturi de care acesta oricum nu ar fi beneficiat.
Sursa foto: www.pexels.com