Ghidul angajatorului. Poate o persoana juridica sa raspunda penal in caz ca savarseste o infractiune grava?
Art. 135 din Codul Penal spune ca da, desi raspunderea penala presupune prin definitie si o doza de vinovatie si este mai greu de inteles cum poate o entitate abstracta, asa cum este persoana juridica, sa se faca vinovata de ceva. Legiuitorul spune insa ca e vorba despre o vinovatie de sistem, organizationala: vinovatia in alegerea personalului, vinovatie in stabilirea sarcinilor de lucru, vinovatie in organizarea activitatii. Asadar, cum poate raspunde penal o persoana juridica?
Pedeapsa principala aplicata persoanei juridice este amenda, al carei cuantum se stabileste prin sistemul zilelor-amenda. Suma corespunzatoare unei zile-amenda, cuprinsa intre 100 si 5.000 lei, se inmulteste cu numarul zilelor-amenda, care este cuprins intre 30 si 600 de zile.
Instanta stabileste numarul zilelor-amenda tinand cont de criteriile generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda se determina tinand seama de cifra de afaceri, in cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial in cazul altor persoane juridice, precum si de celelalte obligatii ale persoanei juridice.
Limitele speciale ale zilelor-amenda sunt cuprinse intre:
- 60 si 180 de zile-amenda, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita numai pedeapsa amenzii;
- 120 si 240 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 5 ani, unica sau alternativ cu pedeapsa amenzii;
- 180 si 300 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 10 ani;
- 240 si 420 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 20 de ani;
- 360 si 510 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani sau detentiunea pe viata.
Cand, prin infractiunea savarsita, persoana juridica a urmarit obtinerea unui folos patrimonial, limitele speciale ale zilelor-amenda prevazute de lege pentru infractiunea comisa se pot majora cu o treime, fara a se depasi maximul general al amenzii. La stabilirea amenzii se va tine seama de valoarea folosului patrimonial obtinut sau urmarit.
Pedepsele complementare sunt:
a) dizolvarea persoanei juridice;
b) suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice pe o durata de la 3 luni la 3 ani;
c) inchiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durata de la 3 luni la 3 ani;
d) interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de la 1 la 3 ani;
e) plasarea sub supraveghere judiciara;
f) afisarea sau publicarea hotararii de condamnare.
Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare se dispune atunci cand instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, precum si de imprejurarile cauzei, aceste pedepse sunt necesare.
Cateva previzari importante legate de art. 135 din Codul Penal:
1) In sfera acestei raspunderi penale intra numai angajatorii de drept privat
Autoritatile si institutiile publice sunt exceptate, ele nu raspund penal pentru infractiunile savarsite in exercitarea unei activitati ce nu poate face obiectul domeniului privat.
2) Nu sunt avuti in vedere angajatorii-persoane fizice
Asta inseamna ca intreprinderile individuale organizate in temeiul OUG nr. 44/2008, nefiind persoane juridice, nu intra sub incidenta art. 135.
3) Raspund pentru infractiunea savarsita si angajatorii-persoane juridice care au trecut printr-un proces de reorganizare
Astfel, potrivit art. 151 din Codul penal, in cazul pierderii personalitatii juridice prin fuziune, absorbtie sau divizare intervenita dupa comiterea infractiunii, raspunderea penala si consecintele acesteia se vor angaja:
a) in sarcina persoanei juridice create prin fuziune;
b) in sarcina persoanei juridice absorbante;
c) in sarcina persoanelor juridice care au fost create prin divizare sau care au dobandit fractiuni din patrimoniul persoanei divizate.
4) Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea acelei fapte (cel mai adesea o persoana din conducerea companiei).
Sursa foto: www.pexels.com