Ghidul angajatorului. O problema frustranta legata de concediile medicale
ghidul angajatoruluiindemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
Conform OUG nr. 158/2005, daca un salariat beneficiaza de concediu medical, firma este obligata sa ii calculeze si sa ii plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, urmand sa recupereze suma in cauza de la Casa de asigurari de sanatate. In teorie, mecanismul suna bine, doar ca in practica apare o problema extrem de frustranta si de deranjanta.
Problema intervine, cum banuiti probabil, la recuperarea banilor. Astfel, desi in normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 se spune foarte clar ca indemnizatiile se platesc de catre Casa de asigurari de sanatate in termen de 60 de zile de la depunerea cererii de restituire, acesti bani vin foarte greu, cu intarzieri care depasesc adesea 1 an de zile.
Si situatia este extrem de frustranta, deoarece intr-o asemenea situatie Casa de sanatate nu pateste absolut nimic. N-a returnat banii in termen de 60 de zile? Nu este prevazuta nicio sanctiune. Nu exista amenzi, nu exista penalitati de intarziere, consecintele sunt zero – lucru care contrasteaza total cu tratamentul care i se aplica firmei in cazul in care nu ii plateste salariatului indemnizatia cuvenita la termenul stabilit.
Ne referim aici la faptul ca, in acest caz, firma este amendata cu 2.500-5.000 de lei, cu precizarea importanta ca, printr-o modificare de ultima ora adusa de OUG nr. 74/2021, nivelul acestor amenzi va creste la 3.500-6.000 de lei incepand cu 1 august.
Ce poate face firma daca nu i se returneaza indemnizatiile deja platite?
Singura varianta este sa dea in judecata Casa de sanatate, cu tot deranjul aferent, si sa spere ca intr-un termen rezonabil (adica mai putin de 1 an) va primi o decizie favorabila din partea instantei si isi va recupera banii, poate si cu niste penalitati de intarziere.
Sau ar mai fi si varianta sa refuze plata urmatoarelor indemnizatii de concediu medical catre salariati, considerandu-se indreptatita sa faca acest lucru din moment ce are sume de recuperat. Doar ca aceasta varianta n-ar face decat sa creeze un nou conflict, intre firma si propriii ei salariati, si sa scoata astfel din ecuatie singurul vinovat: Casa de asigurari de sanatate.
Citeste si:
Ghidul managerului. Un articol controversat al Codului muncii