Ghidul angajatorului. O problema de salarizare care trebuie abordata cu maxima atentie
ghidul angajatoruluisalarizaresalariu
O angajata naste si intra in concediu de crestere a copilului, pentru o perioada de 2 ani, asa cum prevede art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Iar daca in aceasta perioada mai naste inca un copil, concediul in cauza se prelungeste, angajata putand ajunge, teoretic, sa lipseasca 4 ani de la job. Intrebarea este: ce salariu va primi ea la reintoarcerea la serviciu - salariul pe care il avea inainte de a intra in CCC sau salariul pe care il primesc ACUM colegii ei incadrati pe posturi similare?
In 2-4 ani intr-o firma se pot intampla multe. E foarte probabil ca in acest interval salariile sa creasca, lucru care naste intrebarea de mai sus: angajatorul are vreo obligatie sa ii aduca angajatei salariul la nivelul actual?
Sau e suficient sa se orienteze strict dupa art. 51 alin. (3) din Codul muncii care spune ca salariata isi mentine drepturile dobandite
anterior momentului acordarii concediului?
Sigur, in cazul in care angajata este platita cu salariul minim pe economie, dilema dispare, pentru ca salariul se indexeaza automat (niciun angajat nu poate fi platit cu mai putin decat salariul minim pe economie).
De asemenea, dilema dispare si daca salariile au crescut ca urmare a acordarii sporului de vechime, deoarece concediul de crestere a copilului constituie vechime in munca, deci sporul aferent se adauga automat.
Si, in fine, dilema dispare si daca in perioada de 2-4 ani la care ne referim a avut loc o indexare salariala pentru
toti ceilalti angajati. Angajata nu poate ramane cu salariul de dinainte de a intra in CCC, pentru ca atunci ar fi vorba despre o discriminare evidenta – ea trebuie sa beneficieze de toate drepturile de care ar fi beneficiat daca nu ar fi intrat in concediu.
Lucrurile devin insa mai complicate daca nu ne incadram in niciuna dintre situatiile de mai sus. Anume, ne referim la varianta in care salariile colegilor angajati pe posturi similare au crescut strict ca urmare a unor negocieri individuale cu angajatorul, in baza unor calificative foarte bune obtinute la evaluarea periodica.
Evident, in acest caz angajata care se intoarce din CCC nu poate avea pretentia sa beneficieze si ea de un salariu similar. Ar fi un avantaj complet nejustificat. Ceea ce poate face este sa isi reia activitatea, sa arate ca perioada de concediu nu i-a afectat abilitatile profesionale si, dupa un timp, “inarmata” cu niste rezultate clare (pozitive, desigur), sa initieze la randul ei o negociere pentru cresterea salariului.
Sursa foto: www.pixabay.com