Ghidul angajatorului. O mica scapare care va poate impiedica sa sanctionati abaterile disciplinare din firma dvs.
ghidul angajatoruluiabateri disciplinare
Aveti trecuta in regulamentul intern al firmei o lista cuprinzatoare cu exemple concrete de abateri disciplinare, impreuna cu sanctiunile aplicabile? Daca da, e in regula, Daca nu, riscati ca atunci cand un salariat comite o greseala sa va treziti in imposibilitatea de a lua vreo masura. Art. 252 din Codul muncii spune ca decizia de sanctionare a unei abateri disciplinare este nula daca ea nu mentioneaza prevederile din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat.
Regulamentul intern este un document a carui importanta este adesea trecuta cu vederea de angajatori. Multi nici macar nu se obosesc sa il redacteze, mai ales ca legea nu prevede pe undeva, explicit, ca ar fi un document obligatoriu.
Regulamentul intern nu este insa un moft. Regulamentul intern chiar va ajuta. Pe dvs., angajatorul. Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (conform art. 39, alin. 2, lit. c din Codul muncii, ei sunt obligati sa respecte prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca).
Este singurul act prin care puteti stabili
prevederi concrete, aplicabile imediat legate de abaterile disciplinare si de sanctionarea acestora. E mai greu sa introduceti asemenea prevederi in contractele individuale sau colective de munca, dar in regulamentul intern puteti face acest lucru. Si trebuie sa profitati.
Ca sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile, ganditi-va ca, daca o anumita fapta nu este incadrata drept abatere disciplinara nici in lege, nici in CI/CCM si nici in regulamentul intern, ea va putea fi sanctionata cu mare dificultate, chiar daca perturba disciplina muncii in unitate.
Si, atentie, incadrarea ei ca abatere disciplinara trebuie sa fie clara, ca urmare, nu sunt de niciun folos formularile generale. Sanctiunea aplicata va fi desfiintata imediat de orice instanta, exact din acest motiv - ca fapta nu este mentionata limpede, cu subiect si predicat, in regulamentul intern. Abateri evidente, care ar trebui sanctionate fara niciun dubiu, pot ramane astfel nepedepsite.
Scaparea de care am amintit in titlu este, deci, sa nu inserati in RI o lista cat mai cuprinzatoare de abateri disciplinare concrete, care se pot produce in firma dvs. Sigur, este un demers destul de laborios si nu 100% eficient, din moment ce niciodata nu puteti fi sigur ca ati acoperit toate situatiile ce pot aparea in practica. Dar este un demers care va poate scuti de multe neplaceri.
Inspectorii de munca tocmai asta le reproseaza angajatorilor, ca nu fac efortul de a trece in regulament suficiente exemple de abateri, dar ca sanctioneaza apoi salariatii pentru ele. Cu urmarile de rigoare: instantele nu pot incadra o fapta ca fiind abatere disciplinara si anuleaza pe loc sanctiunea aplicata.
Sursa foto: www.pexels.com