Ghidul angajatorului. O greseala subtila care apare la sanctionarea unei abateri disciplinare
ghidul angajatoruluiabateri disciplinarecontract individual de muncaconcediere
Un salariat comite o fapta in urma careia angajatorul sufera un prejudiciu material. E o situatie intalnita frecvent in cadrul relatiilor de munca si care poate implica atat o sanctiune disciplinara (fapta se incadreaza la abatere disciplinara), cat si una patrimoniala (angajatorul poate solicita in instanta despagubiri care sa acopere prejudiciul suferit). Doar ca lucrurile trebuie gestionate cu atentie, deoarece exista riscul ca, din cauza unei greseli banale, prejudiciul sa nu mai poata fi recuperat.
Concret, greseala consta in faptul ca angajatorul se grabeste si cerceteaza intai fapta din punct de vedere disciplinar. Or, ce se intampla daca in urma cercetarii, se impune desfacerea disciplinara a contractului de munca al salariatului?
Odata concediat, acesta poate sa dispara din peisaj si sa devina astfel imposibil de gasit pentru angajarea (si a) raspunderii patrimoniale.
Din acest motiv, se recomanda ca, pus in situatia sa aleaga intre raspunderea disciplinara si cea patrimoniala, angajatorul sa inceapa cu cea de-a doua: el trebuie sa evalueze prejudiciul, sa vada in ce conditii ar putea fi acesta recuperat si sa calculeze in ce interval de timp s-ar finaliza recuperarea prin retineri din salariu, tinand cont ca retinerile din salariu nu pot depasi 1/3 din salariul lunar net.
In plus, el, angajatorul, trebuie sa aiba in vedere si varianta incheierii unui acord cu salariatul, caz in care este posibila recuperarea echivalentului a 5 salarii minime pe economie, fara sa se ajunga in instanta.
E vorba, deci, despre o analiza destul de meticuloasa care trebuie facuta inainte de cercetarea disciplinara, altfel exista riscul ca salariatul sa fie concediat si acoperirea prejudiciului sa devina putin probabila: salariatul va pleca pur si simplu si angajatorul se va pune singur in situatia de a alerga dupa el.
Desigur, cumularea raspunderii disciplinare cu cea patrimoniala nu este obligatorie. Nu orice abatere disciplinara se soldeaza cu producerea unui prejudiciu si, viceversa, nu orice fapta prin care salariatul i-a produs angajatorului un prejudiciu este simultan si o abatere disciplinara. Raspunderea patrimoniala nu exclude, asadar, raspunderea disciplinara, dar nici nu o presupune neaparat.
Sursa foto: www.pexels.com