Ghidul angajatorului. O categorie speciala de salariati: cei care nu au un loc de munca fix
Regula in relatiile de munca este aceea ca salariatul presteaza activitate la locul precizat explicit in contractul lui individual de munca. Dar care este, de exemplu, locul de munca al unui sofer care lucreaza pentru o firma de transport de marfuri si care se deplaseaza constant in alte localitati? Un astfel de salariat, evident, nu are un loc de munca explicit. Este o situatie speciala, care atrage necesitatea inserarii in contractul lui de munca a unei clauze de asemenea speciale: clauza de mobilitate, reglementata de art. 25 din Codul muncii.
Potrivit acestui articol, prin clauza de mobilitate angajatorul si salariatul stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Clauza de mobilitate nu trebuie confundata cu dreptul angajatorului de a trimite salariatul in delegare sau detasare. Modificarea locului muncii prin delegare sau detasare poate fi dispusa cu privire la orice salariat, fara sa fie necesar acordul acestuia sau remunerarea suplimentara, prin sporuri la salariu.
Clauza de mobilitate presupune mai mult decat o suita de decizii de trimitere a salariatului in deplasare; ea presupune ca, prin insasi natura sa, munca se va desfasura prin deplasari periodice pe teren.
Am dat mai sus exemplul soferilor. Alt exemplu ar fi cel al personalului de interventie pentru depanarea a diverse echipamente, dispuse in diferite locatii, sau cel al salariatilor insarcinati cu inspectia si controlul activitatilor desfasurate la diferite puncte de lucru ale unei firme. Si acestia trebuie sa aiba in contracte o clauza de mobilitate, deoarece nu isi pot desfasura activitatea decat prin deplasari.
Dimpotriva, un inginer care este solicitat sa acorde asistenta tehnica, cu prilejul efectuarii unei lucrari determinate, in alta locatie, va fi trimis sa desfasoare aceasta activitate prin delegatie, fara sa fie necesara o clauza de mobilitate.
Atentie, clauza de mobilitate se indemnizeaza, in sensul ca salariatul are dreptul la un spor la salariu corespunzator efortului suplimentar pe care il face prin aceste deplasari permanente, in executarea atributiilor de serviciu. Potrivit alin. (2) din acelasi art. 25, cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Si, evident, modificarea repetata a locului de munca nu trebuie sa antreneze modificari ale altor prevederi ale contractului, cum ar fi cele referitoarea la conditiile de munca, salariul, functia, durata concediului de odihna, riscurile specifice postului etc. Acestea raman aceleasi.
Sursa foto: www.pexels.com