Ghidul angajatorului. In ce situatii salariatul poate demisiona fara preaviz?
ghidul angajatoruluidemisie fara preavizdemisie
Atunci cand demisioneaza, salariatul este obligat prin lege sa ii acorde angajatorului un preaviz, scopul fiind sa ii ofere acestuia timpul necesar pentru a-si gasi un nou salariat si a asigura astfel continuitatea activitatii pe postul respectiv. In anumite situatii insa, salariatul poate demisiona fara preaviz.
Demisia fara preaviz este mentionata la art. 81 alin. (8) din Codul muncii: „Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca“.
Intra aici, de exemplu, situatiile in care angajatorul nu-i plateste la timp salariul, ii solicita sa indeplineasca alte sarcini decat cele prevazute in fisa postului, ii schimba locul muncii (permanent, nu prin delegare), il evalueaza dupa criterii arbitrare etc.
Doar ca apare urmatoarea problema: textul art. 81 alin. (8) se refera numai la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate
prin contractul individual de munca. Ca urmare, se ridica intrebarea: salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul in care angajatorul nu isi executa obligatiile prevazute in contractele colective de munca sau in lege?
Raspunsul este afirmativ, din moment ce prima dintre obligatiile angajatorului prevazute în modelul-cadru de contract individual de munca este tocmai aceea de a acorda salariatului „toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca si din lege“.
Dar, atentie, trebuie avute in vedere numai obligatiile angajatorului fata de salariat, nu si fata de terti, in afara de cazul in care nerespectarea obligatiilor respective il prejudiciaza in mod direct si pe salariat.
Exemplu:
Salariatul nu va putea demisiona fara preaviz daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de plata a unor impozite sau contributii fata de stat, cu exceptia cazului in care din aceasta pricina nu a putut beneficia el insusi de anumite drepturi, cum ar fi cele de asigurari sociale.
Sau, salariatul nu va putea demisiona fara preaviz daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de a se consulta cu sindicatul in luarea anumitor decizii, cu exceptia cazului in care a fost afectat in mod direct de aceasta situatie.
Dar, pe de alta parte, salariatul va putea demisiona fara preaviz daca angajatorul il insulta sau il hartuieste, desi obligatia de a se abtine de la asemenea fapte nu este contractuala, ci legala. Intr-adevar, art. 39 alin. (1) din Codul muncii, referitor la drepturile salariatului, prevede la lit. e) „dreptul la demnitate in munca“.
Si cum contractul individual de munca se completeaza cu prevederile Codului muncii, aceste drepturi se considera ca fac parte, implicit, din continutul contractului. Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale, salariatul poate
sa demisioneze fara preaviz si – independent de aceasta –
sa se adreseze instantei. Cele doua actiuni apartin unor planuri juridice complet diferite si nu se conditioneaza in niciun fel.
Citeste si: Test rapid pentru orice intreprinzator: dvs. ati cumpara ceea ce vindeti?
Sursa foto: www.pexels.com