Ghidul angajatorului. In ce conditii puteti decide UNILATERAL trecerea unui salariat pe alt post?
In mod normal, nu puteti trece un salariat pe alt post. Asta presupune schimbarea specificului muncii, a responsabilitatilor si a locului desfasurarii activitatii - elemente de baza ale contractului de munca pe care l-ati incheiat cu el si care nu pot fi modificate fara acordul lui. Totusi, exista 3 situatii in care nu e nevoie ca salariatul sa fie de acord, ba in una dintre aceste situatii chiar sunteti obligat sa il treceti pe alt post. Sa vedem mai exact despre ce situatii este vorba.
1. Retrogradarea, ca sanctiune disciplinara
Art. 248 din Codul muncii spune ca una dintre sanctiunile pe care le puteti aplica in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara este retrogradarea din functie, cu plata salariului aferent functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile.
Evident, in aceasta situatie nu aveti nevoie de acordul lui, trebuie doar sa respectati 2 conditii: a) noua functie sa fie compatibila cu pregatirea profesionala a salariatului; b) retrogradarea sa fie efectiva, adica salariatul sanctionat sa aiba de efectuat sarcinile de serviciu corespunzatoare functiei in care a fost trecut, nu sa continue efectuarea acelorasi sarcini, dar cu un salariu mai mic.
2. Forta majora
Forta majora a fost definita in practica instantelor ca fiind o imprejurare externa si invincibila, absolut imprevizibila si avand un caracter extraordinar. O astfel de imprejurare va confera libertatea de a lua decizii pe care altminteri nu le-ati fi putut lua sau nu le-ati fi putut lua unilateral, decizii menite sa minimizeze efectele negative ale cauzei intervenite.
Iar una dintre aceste decizii este sa treceti un salariat pe un alt post. E important insa sa va asigurati ca situatia cu care va confruntati este, intr-adevar, un caz de forta majora. Nu puteti invoca drept motiv pentru trecerea unilaterala a salariatului intr-o alta munca intarzierea unor lucrari, nerespectarea obligatiilor contractuale de catre partenerii dvs. comerciali sau aparitia/abrogarea unor acte normative.
3. Motivele medicale
Daca medicul de medicina muncii decide ca starea de sanatate a unui salariat nu ii mai permite acestuia sa desfasoare un anumit tip de activitate, el va propune schimbarea locului de munca sau a felului muncii. Iar schimbarea aceasta este obligatorie atat pentru dvs., angajatorul, cat si pentru salariat (nu va fi nevoie, deci, de acordul lui).
Iata si doua exemple in acest sens:
a) Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente si boli profesionale prevede ca asiguratii care, din cauza unei boli profesionale sau a unui accident de munca, nu isi mai pot desfasura activitatea la locul de munca pe care l-au avut anterior manifestarii riscului asigurat pot trece temporar in alt loc de munca.
b) OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii in locurile de munca spune ca angajatorul are obligatia de trecere in alta munca a salariatelor gravide, care alapteaza sau care au nascut recent, potrivit recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea drepturilor salariale.
Sursa foto: www.pexels.com