Ghidul angajatorului. In ce conditii poate fi micsorat salariul unui angajat?
Salariul constituie unul dintre elementele contractului individual de munca, prevazut la art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii. Si cum contractul de munca nu poate fi modificat decat cu acordul partilor (art. 41, alin. 1)), rezulta ca si salariul se supune acestei reguli. Ca urmare, orice modificare a lui (si mai ales micsorarea) nu se poate face in mod unilateral, ci doar prin acordul partilor, prin semnarea unui act aditional. Exista insa si exceptii.
Una dintre exceptii are legatura cu evaluarea periodica a salariatului. Astfel, desi evaluarea in sine nu poate duce la modificarea unilaterala a salariului (la finele evaluarii periodice, salariatii vor continua sa aiba acelasi salariu ca si anterior), se poate umbla la
componenta variabila a acestuia.
Asta, desigur, numai daca prin contractul individual de munca s-a prevazut de la inceput faptul ca salariul va avea o componenta fixa si una variabila, dependenta de rezultatele obtinute.
Apoi, alta situatie: daca salariatul desfasoara o activitate apreciata ca nesatisfacatoare cu prilejul evaluarii periodice, el va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala. Si, ca alternativa la concediere, i se poate propune
trecerea pe un alt loc de munca, in conditiile art. 64 din Codul muncii. Iar daca accepta, se va realiza modificarea atat a locului de munca, cat si a salariului, corespunzator noii pozitii.
Salariul se poate modifica unilateral si in urmatoarele cazuri:
-
ca efect al unor sanctiuni disciplinare. Vorbim aici despre reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, a indemnizatiei de conducere sau despre retrogradare.
-
ca efect al altor masuri luate unilateral de catre angajator. Spre exemplu, potrivit art. 52 alin. (3), in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.
Si, desigur, modificarea salariului are loc de la sine
prin efectul legii sau al contractului colectiv de munca. Astfel, atunci cand se modifica Hotararea Guvernului care prevede salariul minim brut pe tara, se modifica automat salariile celor care erau remunerati la nivelul salariului minim.
Angajatorul trebuie doar sa emita o decizie colectiva, comunicata tuturor salariatilor care vor beneficia de respectiva majorare de salariu, ca efect al legii. Dar nu este necesar sa modifice contractele individuale de munca prin acte aditionale.
Nu este necesara incheierea de acte aditionale nici daca modificarea intervine prin contractul colectiv de munca, indiferent ca acesta s-a incheiat la nivelul companiei sau la nivel superior.
ATENTIE!
Modificarea salariului se inregistreaza in ReviSal in termen de 20 de zile lucratoare. Potrivit HG nr. 905/2017, amenda pentru neinregistrarea in termen a modificarii salariului brut este de 8.000 lei.
Sursa foto: www.pexels.com