Ghidul angajatorului. Este interzisa concedierea unui salariat pentru vreunul dintre aceste 3 motive!
ghidul angajatoruluiconcediere
Codul muncii interzice in mod expres, la art. 59, concedierea un salariat pe criterii discriminatorii (sex, varsta, etnie, religie etc.) sau pentru faptul ca isi exercita in conditiile legii dreptul la greva sau drepturile sindicale. Iar Legea nr. 67/2006, la art. 7, mai adauga o interdictie: concedierea nu poate fi dispusa ca urmare a schimbarii proprietarului firmei.
1) Cu privire la interzicerea concedierii din motive discriminatorii, trebuie facute urmatoarele mentiuni:
• este socotit nelegal nu numai tratamentul discriminatoriu (care presupune intentia de a discrimina), ci si impactul discriminatoriu (care presupune o atitudine neutra, dar cu consecinte discriminatorii);
• nu numai drepturile prevazute in lege trebuie acordate salariatilor in mod nediscriminatoriu, ci si cele negociate prin contractele colective sau individuale de munca sau chiar decise unilateral de catre angajator.
De exemplu, agajatorul nu ar putea decide ca, in cazul in care exista mai multi salariati concediati, unii sa primeasca plati compensatorii si altii nu, pe criterii discriminatorii.
Chiar daca platile compensatorii la concedierea unor salariati nu sunt prevazute de lege sau de contractul colectiv, ci reprezinta doar un bonus stabilit unilateral de catre angajator, ele nu pot avea caracter arbitrar sau discriminatoriu.
De aceea se recomanda ca angajatorul sa motiveze, cu prilejul efectuarii acestor plati, criteriile pe care le-a luat in considerare (spre exemplu, vechimea in unitate, postul ocupat, salariul de care a beneficiat angajatul pe parcursul executarii contractului, nivelul de responsabilitate impus sau chiar criterii de natura sociala).
2) Codul muncii interzice concedierea pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale. Este foarte importanta precizarea „in conditiile legii”, pentru ca nimic nu il opreste pe angajator sa concedieze salariatii care, de exemplu, au declansat o greva declarata nelegala.
3) Concedierea nu poate fi dispusa ca urmare a schimbarii proprietarului firmei. Transferul de intreprindere, care poate fi de exemplu efectul unei vanzari sau al unei fuziuni, nu poate niciodata constitui, prin el insusi, un motiv de concediere.
Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, interzice expres o astfel de concediere (art. 7). Atentie, nu este interzisa concedierea in sine a unor salariati – aceasta este permisa, dar numai daca se va putea invoca un alt motiv decat transferul insusi.
Pe aceeasi tema: Cele 5 situatii in care contractul de munca poate fi modificat fara acordul salariatului
Sursa foto: www.pexels.com