Ghidul angajatorului. E posibil sa va desfasurati activitatea cu ZERO salariati?
Da, e posibil. Ideea este sa apelati la un un agent de munca temporara, adica la o firma care va poate pune la dispozitie oamenii doriti, pe perioada dorita, contra unei sume pe care o platiti periodic, la termenele stabilite, pe baza de factura. Nu incheiati asadar contracte de munca, nu inregistrati nimic in Revisal, nu platiti salarii si contributii, nu faceti cercetari disciplinare sau concedieri. Oamenii respectivi nu sunt salariatii dvs., ci ai agentului de munca temporara, el se ocupa de toate aceste lucruri.
Sistemul acesta se numeste “munca temporara” si castiga din ce in ce mai mult teren in tarile Uniunii Europene, in contextul flexibilizarii relatiilor de munca.
Munca temporara este in fapt un “triunghi” juridic care presupune ca o firma (numita
agent de munca temporara) sa angajeze un salariat (numit
salariat temporar) si sa il puna apoi la dispozitia unei alte firme (numite
utilizator) pe o perioada determinata, pentru a presta activitate sub supravegherea si conducerea acesteia din urma.
Cum spuneam, salariatul este al agentului de munca temporara, nu al utilizatorului! Agentul de munca temporara ii plateste salariul si contributiile, el ii inregistreaza contractul de munca in Revisal, el il poate sanctiona disciplinar sau concedia.
Utilizatorul nu face decat sa beneficieze de serviciile salariatului, ca si cum l-ar inchiria, pe o perioada de maximum 24 de luni, contra unei sume pe care are obligatia sa i-o plateasca agentului de munca temporara, conform contractului de punere la dispozitie pe care il incheie cu acesta.
Doua observatii importante:
1) Apelarea la un agent de munca temporara este foarte atractiva pentru firmele care nu vor sa aiba salariati! Aceste firme prefera sa plateasca o anumita suma agentului de munca temporara si sa nu se mai complice astfel cu tot ce inseamna gestionarea relatiilor de munca (contract, Revisal, salarizare, contributii, examene medicale, evaluari periodice etc.).
2) Agentul de munca temporara nu percepe nicio taxa salariatului temporar pentru faptul ca ii gaseste un loc de munca la utilizator! Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.
Se observa ca munca temporara seamana mult cu detasarea – un salariat al unei firme este trimis sa lucreze pentru o anumita perioada la alta firma – ca urmare s-a pus intrebarea daca salariatul ar trebui sa primeasca si o diurna.
Raspunsul este negativ. Diurna se plateste numai in cazul modificarii locului muncii prevazut prin contractul de munca. Or in contractul de munca temporara se precizeaza clar, de la inceput, faptul ca locul muncii este la utilizator, deci nu are loc nicio modificare.
Trebuie precizat insa ca, daca utilizatorul are sediul pe teritoriul altui stat membru UE, atunci se aplica prevederile Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Sursa foto: www.pexels.com