Ghidul angajatorului. Doriti sa concediati un salariat? Inainte de asta, sunteti obligat sa faceti urmatorul lucru!
concediereghidul angajatorului
Un salariat se dovedeste incompetent si doriti sa il concediati in temeiul art. 61 lit. d). Dar, atentie, inainte de a aplica aceasta masura, sunteti obligat sa ii propuneti un alt loc de munca vacant din unitate, compatibil cu pregatirea sa profesionala (desigur, daca un asemenea loc exista). Este o obligatie prevazuta la art. 64 si neindeplinirea ei duce la anularea concedierii, daca salariatul va da in judecata. Nu este prevazuta si o amenda, doar ca va trebui sa reintegrati salariatul pe vechiul post si sa ii platiti toate salariile de care a fost privat pana la incheierea procesului.
Obligatia de a-i oferi salariatului incompetent un alt loc de munca in firma este destul de ilogica. Salariatul in cauza s-a dovedit incompetent pe un post care corespundea deja pregatirii sale profesionale, deci e foarte probabil ca el sa se dovedeasca incompetent pe orice alt post care implica aceeasi pregatire profesionala.
Totusi, dvs., ca angajator, trebuie sa ii faceti propunerea trecerii pe acest nou post, daca el exista. In caz contrar, instanta va dispune reintegrarea salariatului, si nu pe postul care nu i-a fost oferit, ci pe vechiul post, unde stiti deja ca nu este potrivit.
Sesizati ciudatenia situatiei? Doriti sa concediati un om care nu va este util, dar instanta decide ca trebuie sa-l pastrati, fix pe aceeasi pozitie, si sa il si platiti in continuare. Si totul pentru ca nu ati respectat procedura prevazuta de lege si ati apreciat ca n-are rost sa plimbati un incompetent prin firma, din post in post, cand ati fi putut sa recrutati pe altcineva.
Desigur, oferta dvs. poate fi acceptata sau refuzata de salariat. Daca nu o accepta, pe motiv ca noul post nu este echivalent ierarhic cu cel anterior sau nu este salarizat la fel, contractul sau de munca va fi desfacut pentru necorespundere profesionala (in vechiul post, nu in postul oferit si neacceptat).
Prin prisma acestei observatii, se recomanda ca in oferta de trecere in noul post sa specificati expres ca refuzul acesteia va conduce la desfacerea contractului de munca, astfel incat aprecierea ofertei sa se faca de catre salariat in deplina cunostinta de cauza.
De remarcat ca obligatia de a propune un alt loc de munca exista si atunci cand, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
Aici insa lucrurile sunt mai clare. Daca, de exemplu, salariatul a suferit un accident si nu mai poate ridica greutati, il puteti incadra ca sofer sau ii puteti oferi o munca de birou, unde sa faca treaba buna, daca aveti in firma astfel de posturi libere. Decizia de a-l concedia nu ar fi deci neaparat necesara.
Bineinteles, si in acest caz salariatul poate accepta sau refuza noul post. Dar daca il accepta, obligatoriu el va fi supus unui nou examen medical, care sa certifice ca este apt pentru noile sale atributii.
Sursa foto: www.pixabay.com