Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Orice angajator trebuie sa tina evidenta orelor de munca prestate de salariatii sai. Pare un lucru de la sine inteles, pentru ca, nu-i asa, orice angajator are tot interesul sa stie permanent cat muncesc efectiv oamenii pe care i-a angajat si carora le plateste un salariu. In realitate insa, el ESTE OBLIGAT de lege sa tina aceasta evidenta. Obligatia in cauza este prevazuta la art. 119 din Codul muncii si are la baza un motiv mai greu de intuit la prima vedere.
Ce spune art. 119 din Codul muncii?
„(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca (...) evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.”
Iar partea importanta la acest articol este cea din final, referitoare la controlul inspectorilor de munca.
Astfel, daca un inspector ITM face un control inopinat si gaseste in firma salariati care muncesc in afara orelor de program, el va putea aprecia ca sunt aplicabile dispozitiile legale privind
munca nedeclarata – o abatere grava, care cuprinde de fapt mai multe situatii.
Concret, angajatorul va fi sanctionat in toate imprejurarile in care cei gasiti la lucru:
1) nu au contract de munca incheiat in scris;
2) au contract de munca incheiat in scris, dar nu exista o copie a acestuia la locul de prestare a activitatii;
3) au contract de munca, dar este suspendat;
4) au contract de munca in regula, dar se afla in afara orarului de prestare a activitatii. Sunt vizati aici in special salariatii cu contract part-time, al caror program de lucru este unul foarte specific si poate fi verificat usor.
Dar, atentie, tinerea evidentei orelor de munca are relevanta doar raportata la dispozitiile art. 119 si la un eventual control din partea inspectorului de munca.
Si spunem asta deoarece salariatii care stau in firma dupa program ar putea inovoca aceasta evidenta pentru a solicita
plata de ore suplimentare – un demers lipsit se sorti de izbanda, deoarece, conform art. 121 din Codul muncii, orele suplimentare sunt doar cele prestate
la cererea angajatorului.
Ca urmare, daca vin in instanta cu o asemenea solicitare, salariatii trebuie sa dovedeasca faptul ca prestarea de ore suplimentare le-a fost efectiv ceruta de catre angajator. Nu este suficient sa probeze faptul ca au venit mai devreme sau au plecat mai tarziu din firma. Aceasta proba, de una singura, nu are nicio legatura cu orele suplimentare.
Da, angajatorul este obligat, potrivit legii, sa realizeze monitorizarea orelor de munca, dar asta nu atrage si obligatia de a plati suplimentar fiecare minut petrecut in plus de un salariat la job. Trebuie sa existe o solicitare a sa, a angajatorului, in acest sens.
Mai ales ca, asa cum se intampla de foarte multe ori, salariatul ramane in firma dupa program
in mod voluntar, de exemplu pentru ca i s-a stricat calculatorul de acasa si doreste sa isi termine un proiect personal.
Sursa foto: www.pixabay.com