Ghidul angajatorului. De ce este important de stabilit daca o functie este de conducere sau de executie?
ghidul angajatoruluifunctiisalariatiangajaticompaniileadership
Functia este un concept utilizat pentru identificarea pozitiei exacte ocupate de salariat in cadrul ierarhiei firmei si ea determina atributiile de serviciu care trebuie aduse la indeplinire de catre respectivul salariat. Ea poate fi de conducere sau de executie, iar distinctia e importanta deoarece reglementarile legale prevad un regim juridic diferit pentru salariatii care ocupa functii de conducere fata de cei care ocupa functii de executie.
Iata principalele diferentieri pe care le face legea intre cele doua tipuri de functii:
1. Pentru verificarea aptitudinilor
salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
2. Daca respectivul contract este pe durata determinata, perioada de proba pentru o functie de conducere va fi de maximum 45 de zile, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
3. In cazul contractului de munca temporara, perioada de proba variaza, in functie de durata contractului, de la 2 zile la 20 de zile, putand avea, in cazul functiilor de conducere, pana la 30 de zile lucratoare.
4. Termenul de preaviz in cazul demisiei este de maximum 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
5. Una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de art. 248 din Codul muncii poate fi aplicata doar salariatilor cu functie de conducere: este vorba despre reducerea salariului de baza si, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%.
6. Retrogradarea, una dintre sanctiunile disciplinare cele mai severe, nu poate fi aplicata decat in cazul persoanelor care ocupa functii de conducere.
7. Evaluarea salariatilor aflati in functii de conducere se realizeaza nu numai in raport cu propriile performante, dar si cu performantele intregului departament/sectie/sector condus. Aceasta face ca selectia personalului in caz de disponibilizari, respectiv concedierea pentru necorespundere profesionala, sa se realizeze in alti termeni in cazul salariatilor cu functie de conducere, fata de cazul celor cu functie de executie.
De precizat ca angajatorul are libertate deplina in stabilirea functiilor de conducere si a celor de executie. In mod obisnuit, acestea sunt determinate ca atare in cadrul organigramei, aprobate prin Regulamentul de organizare si functionare.
Organigrama nu este insa neaparat necesara, mai ales in cazul companiilor mici, cu un numar redus de salariati. Dar important este ca tipul functiei sa fie mentionat in contractul de munca, fara ca asta sa aiba neaparat niste consecinte pentru salariat, in afara celor mentionate mai sus. De exemplu, spre deosebire de sectorul de stat, in sectorul privat nu exista nicio obligatie a platii unei indemnizatii de conducere titularului unei functii de conducere.
Citeste si:
Ghidul angajatorului. Fapte care sunt incadrate gresit ca fiind abateri disciplinare
Sursa foto: www.pexels.com