Ghidul angajatorului. Cum va protejati de concurenta pe care v-o pot face fostii dvs. salariati?
ghidul angajatoruluiconcurentabusiness
Aveti un salariat vechi si valoros, cu o cariera frumoasa in firma (pana la o pozitie de top), care stie o multime de lucruri despre afacerea dvs., dar care va da de inteles ca ar vrea sa plece. Iar riscul este ca el sa ajunga la o companie concurenta, unde sa isi foloseasca experienta in interesul noului sau angajator si, evident, in detrimentul dvs. Ce faceti?
Solutia este sa inserati din timp in contractului lui de munca o clauza prin care el se obliga ca DUPA ce inceteaza colaborarea cu dvs. sa nu presteze o activitate care sa va faca o concurenta directa. Totul contra unei sume pe care sa i-o platiti lunar.
Aceasta clauza de neconcurenta este eficienta pentru ca va protejeaza interesele. E o clauza complexa, in care trebuie sa mentionati exact ce activitati ii sunt interzise salariatului dupa ce pleaca de la dvs., aria geografica in care nu are voie sa presteze aceste activitati, firmele concurente la care nu poate sa se angajeze, dar si cuantumul indemnizatiei si
perioada cat va obligati sa ii platiti aceasta indemnizatie.
Si aici apare o problema. In general, aceasta perioada este de 2 ani (maximum), ceea ce inseamna ca timp de 2 ani de la momentul incetarii contractului de munca al salariatului dvs. trebuie sa ii platiti luna de luna o anumita suma (legea spune ca nu mai putin de 50% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare incetarii contractului). Iar aceasta perioada este trecuta negru pe alb in clauza de neconcurenta.
Ce faceti insa daca dupa cateva luni se intampla ceva (va orientati spre alte afaceri mai profitabile, de exemplu) si nu prea va mai intereseaza daca salariatul respectiv va mai face concurenta sau nu? I-ati platit indemnizatia 3-6 luni, dar acum nu mai vreti sa faceti acest lucru. Puteti denunta unilateral clauza de neconcurenta? Sau sunteti obligat sa platiti indemnizatia in continuare, pana la implinirea termenului de 2 ani?
Clauza nu poate fi denuntata unilateral
Ei bine, clauza nu poate fi denuntata unilateral. Daca salariatul isi indeplineste propria obligatie, aceea de a se abtine sa se angajeze la un concurent, trebuie sa ii platiti indemnizatia, in caz contrar el va poate da in judecata si sa castige fara probleme. Pentru ca asa scrie in clauza pe care ati semnat-o impreuna cu el.
Concluzia este ca trebuie sa cantariti foarte atent avantajele si dezavantajele inserarii unei astfel de clauze in contractele de munca ale salariatilor dvs., deoarece, odata inserata, ea va creeaza o obligatie pe termen lung, indiferent de evolutia relatiilor dvs. cu firmele concurente.
Citeste si: Ce este obligatia de fidelitate si ce patesc salariatii care nu o respecta
Sursa foto: www.pexels.com