Ghidul angajatorului. Cum sunt alesi angajatii care urmeaza sa fie vizati de o concediere colectiva?
De ce X si nu Y? Este o intrebare la care trebuie sa raspunda orice angajator atunci cand este nevoit sa faca o concediere colectiva. Si, evident, raspunsul lui trebuie sa se bazeze pe niste criterii clare, astfel incat sa nu fie acuzat ca a decis in mod arbitrar. Iar aici intervin evaluarile periodice.
Selectia personalului in vederea unei concedieri colective nu se poate face decat pe baza evaluarilor periodice, realizate in virtutea criteriilor de evaluare prevazute in contractele individuale de munca ale salariatilor.
Atentie, aceste evaluari sunt singurele care conteaza. Angajatorul nu va putea organiza rapid o evaluare speciala, fix inainte de concedierea colectiva, nici nu ar avea vreun rost.
Aceasta pentru ca, pe de o parte, daca se folosesc aceleasi criterii de evaluare nu s-ar putea obtine alte rezultate, iar pe de alta parte, nu ar putea fi utilizate alte criterii decat cele mentionate in contractele individuale de munca ale salariatilor.
Ca urmare, daca angajatorul nu a realizat cu atentie evaluarile periodice si rezultatele acestora sunt asemanatoare pentru toata lumea, selectia salariatilor in cazul unei concedieri colective nu va fi posibila.
Iar problema este cu atat mai dificila cu cat uneori, cu ocazia evaluarii periodice, nu se anticipeaza inca o viitoare concediere colectiva, astfel incat angajatorul poate fi tentat sa realizeze in mod formal aceasta procedura.
Neglijarea evaluarilor periodice este, asadar, o greseala. Si tot o greseala este si modul cum procedeaza unii angajatori, care, fiind nevoiti sa realizeze o selectie a salariatilor prealabil unei concedieri colective, organizeaza un concurs de cunostinte intre salariatii care ocupa posturi de aceeasi natura.
Codul muncii are in vedere selectia salariatilor pe baza evaluarii muncii efectiv prestate in unitate. Concursul este doar o modalitate de verificare a cunostintelor profesionale la angajarea in unitate, si nu pentru selectia salariatilor in cazul unei concedieri.
Sursa foto: www.pexels.com