Ghidul angajatorului. Cum selectati salariatii care urmeaza sa fie disponibilizati printr-o concediere colectiva?
codul munciighidul angajatorului
Aveti un departament in care oamenii ocupa posturi de acelasi fel, dar doriti sa reduceti doar o parte din aceste posturi, printr-o concediere colectiva. Cum alegeti cine pleaca si cine ramane? Problema e sensibila, deoarece, daca nu procedati strict conform legii, va puteti trezi cu contestatii si procese prin instanta. Ca urmare, sa vedem care este procedura prevazuta de lege.
Legea, mai exact art. 69 din Codul muncii, spune ca primul criteriu care se aplica aici este cel profesional. Salariatii vor fi selectati in functie de
performantele lor profesionale, fapt care presupune analiza rezultatelor obtinute la evaluarile periodice care li s-au facut in utimul timp.
Aceste evaluari, obligatorii conform legii, sunt prin urmare esentiale. Nu puteti organiza un concurs ad-hoc intre salariatii cu posturi similare si nici nu puteti face o evaluare speciala, strict pentru a rezolva problema selectiei pentru concedierea colectiva.
O asemenea evaluare speciala, de altfel, nici nu ar avea sens, pentru ca ea ar trebui facuta tot pe baza criteriilor de evaluare trecute in contractele de munca, la fel ca evaluarile precedente. Putin probabil, deci, sa apara alte rezultate. Si nici nu puteti introduce un criteriu nou (de exemplu, operarea unui anumit program de calculator sau cunoasterea limbii engleze), o asemenea practica este ilegala.
Asadar, sunteti obligat sa aplicati mai intai aceste criterii profesionale si doar daca va confruntati cu situatii de egalitate puteti trece la alte criterii, anume la cele
sociale, prevazute in legi speciale sau in contractele colective de munca.
Exemple de criterii sociale: salariatul are copii minori, este intretinator unic de familie, urmeaza sa iasa in curand la pensie, are un membru al familiei bolnav etc. Sau, in cazul in care ambii soti lucreaza in firma, tot criteriu social este considerat si nivelul salariului: va fi concediat sotul cu salariul mai mic.
De retinut acest aspect,
criteriile de performanta profesionala primeaza. Nu puteti mentine in firma salariati care constituie cazuri sociale majore, in dauna altor colegi ai lor de pe posturi similare, doar pentru ca au probleme familiale, de sanatate sau de alta natura. Si nici nu puteti aplica simultan pentru evaluare atat criterii profesionale, cat si criterii sociale.
Criteriile profesionale au intotdeauna prioritate si doar daca mai multi salariati au obtinut acelasi punctaj sau calificativ se tine cont de criteriile sociale.
Sursa foto: www.pixabay.com