Ghidul angajatorului. Cine trebuie sa ii plateasca salariul unui angajat temporar?
ghidul angajatoruluiangajat temporarcodul muncii explicatii
Aveti nevoie de un om pe o perioada determinata, dar nu vreti sa va complicati cu formalitatile de recrutare si angajare? Solutia este sa apelati la un agent de munca temporara, adica la o firma care sa va puna la dispozitie unul dintre angajatii ei (numit salariat temporar) contra unei sume pe care o negociati. Acest salariat temporar presteaza activitate in firma dvs., doar ca el nu este angajatul dvs., ci al firmei care vi-l pune la dispozitie. Si aceasta firma trebuie sa ii plateasca salariul, nu dvs., utilizatorul muncii sale. In practica insa apare si o exceptie.
Cum spuneam, salariatul temporar este al agentului de munca temporara, nu al dvs. Agentul de munca temporara ii inregistreaza contractul de munca in Revisal, el il poate sanctiona disciplinar sau concedia si tot el ii plateste salariul si contributiile.
Dvs., ca utilizator, nu faceti decat sa beneficiati de serviciile salariatului, ca si cum l-ati inchiria, pe o perioada de maximum 24 de luni, contra unei sume pe care aveti obligatia sa i-o platiti lunar agentului de munca temporara, conform contractului de punere la dispozitie pe care il incheiati cu acesta.
Dar ce se intampla daca, in ciuda faptului ca dvs. platiti cu constiinciozitate suma prevazuta in contract, agentul de munca temporara nu ii vireaza angajatului temporar salariul cuvenit? Ei bine, HG nr. 1.256/2011, care reglementeaza munca temporara, prevede urmatoarele:
Art. 5
(4) In cazul in care in termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligatiile privind plata salariului si cele privind contributiile si impozitele au devenit scadente si exigibile, iar agentul de munca temporara nu detine fondurile necesare sau garantia nu este suficienta pentru acoperirea acestora, aceste obligatii vor fi platite de utilizator, in baza solicitarii salariatului temporar sau a inspectorului de munca.
(5) Solicitarea salariatului temporar se formuleaza in scris, sustinerea solicitarii putand fi facuta prin orice mijloc de proba.
Iata, asadar, ca in aceasta situatie legea va obliga pe dvs. sa ii platiti salariul angajatului temporar, desi acesta nu este angajatul dvs. Si aici apare imediat o problema:
cum recuperati suma in cauza de la agentul temporar?
Desigur, prima varianta este o intelegere amiabila, care sa includa eventual si plata unor penalitati, dar, daca lucrurile nu se rezolva, singura solutie este sa il dati in judecata. Si iata cum deveniti parte dintr-un litigiu fara sa aveti vreo vina, fiind fortat pur si simplu de HG 1.265/2011 sa preluati obligatiile unei alte firme.
Ce treaba aveti dvs. cu salariul angajatului temporar, din moment ce contractul incheiat spune ca acest salariu trebuie platit de agentul de munca temporara? Prevederea legala in cauza este pur si simplu ilogica.
Important! Salariatul are si el dreptul sa il dea in judecata pe agentul de munca temporara, pe motiv ca acesta nu i-a platit salariul cuvenit. Iar agentul de munca temporara nu se poate apara invocand faptul ca salariatul nu a suferit de fapt niciun prejudiciu, din moment ce legea v-a obligat pe dvs. sa-i platiti salariul.
Instanta a apreciat ca dreptul salariatului de a solicita plata salariului de la dvs., utilizatorul, nu il poate lipsi de posibilitatea de a actiona – chiar si in absenta unei astfel de solicitari – impotriva propriului angajator, care este agentul de munca temporara.
Sursa foto: www.pixabay.com