Ghidul angajatorului. Ce este munca subdeclarata si ce probleme creeaza ea in practica
munca subdeclaratacodul muncii
OUG nr. 117/2021 a modificat Codul muncii si a introdus in legislatia autohtona notiunea de munca subdeclarata. Astfel, potrivit noului art. 15^2 din Codul muncii, munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara transmisa autoritatilor fiscale.
In expunerea de motive din cadrul OUG nr. 117/2021 se precizeaza ca s-a urmarit descurajarea practicilor de acordare in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile.
Vorbim aici despre asa-numitul „salariu in plic“, care presupune ca suma fiscalizata este mai mica decat cea efectiv primita de salariat – fapt care are ca efect nu doar evaziunea fiscala, ci si afectarea salariatului in ceea ce priveste drepturile aferente contributiilor sociale care sunt platite la o baza de calcul inferioara celei reale.
Si, ca mod concret de descurajare a acestei practici, a fost introdusa o sanctiune semnificativa.
Astfel, potrivit art. 260 alin. (1) lit. e5) din Codul muncii, acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, se pedepseste cu
amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.
Marea problema apare insa atunci cand se incearca aplicarea in practica a acestor reglementari.
Cum se poate proba subdeclararea salariului? Cum vor putea cunoaste inspectorii de munca aceasta situatie? Se vor baza pe declaratia salariatului? Cu ce alte mijloace de proba va trebui coroborata o asemenea declaratie?
Sunt intrebari importante deoarece, daca simpla declaratie a salariatului este suficienta, acesta poate lansa in mod nejustificat acuzatia ca a fost platit “in plic”, ca o forma de razbunare in urma unui conflict cu angajatorul. Acuzatia sa va fi de ajuns pentru sanctionarea contraventionala a angajatorului? Cum ar putea un angajator corect sa preintampine riscul de a fi acuzat pe nedrept ca plateste salariatii cu sume nedeclarate?
OUG nr. 117/2021 nu ofera niciun raspuns in acest sens.
Citeste si:
Un salariat refuza sa isi efectueze concediul de odihna. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Sursa foto: www.pexels.com