Ghidul angajatorului. Ce este concediul de odihna suplimentar si cine beneficiaza de el?
ghidul angajatoruluiconcediu de odihnaconcediu
Concediul de odihna suplimentar reprezinta un adaos la concediul de odihna de baza, stabilit potrivit legii si contractelor colective, tinand cont de varsta si de starea de sanatate a angajatului, precum si de conditiile de munca in care lucreaza acesta.
Potrivit art. 147 din Codul muncii, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare:
a) salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare;
b) nevazatorii;
c) alte persoane cu handicap;
d) tinerii in varsta de pana la 18 ani.
In cazul in care aceeasi persoana se incadreaza in doua situatii pentru care legea prevede concediu de odihna suplimentar, cuantumul acestuia va reprezenta cel putin suma minimelor prevazute de lege pentru fiecare din situatii. De exemplu, un tanar nevazator in varsta de 17 ani va beneficia de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 + 3 = 6 zile.
Stabilirea categoriilor de personal, a activitatilor si a locurilor de munca pentru care se acorda concediu de odihna suplimentar, precum si existenta conditiilor de munca vatamatoare, grele sau periculoase se fac potrivit Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite – vatamatoare, grele sau periculoase.
Spre deosebire de concediul de odihna de baza, concediul de odihna suplimentar nu se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat cat a persistat starea in considerarea careia se acorda acest plus la concediu.
Prin OUG nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial 309 din 19 aprilie 2019, a fost introdus un nou concediu suplimentar. Astfel, potrivit art. 147 (1), salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro beneficiaza anual de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile, care se acorda dupa cum urmeaza:
a) 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene;
b) 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului.
Cererea privind acordarea acestui concediu de odihna suplimentar va fi insotita de scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, in conditiile legii.
Citeste si:
Ghidul angajatorului. Cateva situatii speciale privind acordarea tichetelor de masa
Sursa foto: www.pexels.com