Ghidul angajatorului. Ce diferenta este intre delegare si telemunca?
Conform art. 43 din Codul muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Apoi, art. 44 alin. (2) spune ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (diurna). Si se pune intrebarea: exista vreo diferenta intre delegare si telemunca? Salariatul aflat in telemunca poate beneficia de decontarea cheltuielilor de „cazare” la domiciliu? Si poate primi diurna?
E-adevarat, un angajat aflat in telemunca lucreaza in afara locului sau de munca obisnuit – la domiciliu sau in orice alt loc pe care si-l alege el insusi (OUG nr. 36/2021 a eliminat obligativitatea mentionarii precise a locului in care se desfasoara activitatea de telemunca) – dar asta nu e suficient pentru a fi considerat in delegare.
El nu merge la serviciu acolo unde merge „din dispozitia angajatorului”, asa cum prevede art. 43 din Codul muncii in cazul delegarii, ci pentru ca asa a ales el.
Daca insa i se pretinde de catre angajator sa se deplaseze si sa desfasoare temporar o activitate intr-un anumit loc, pe care nu el l-a ales, atunci da, se considera ca este in delegare si trebuie sa beneficieze de prevederile legale privind diurna aferenta.
Mai exista si posibilitatea ca, prin contractul individual de telemunca, partile sa fie de acord ca angajatorul sa decida locul de unde isi va desfasura salariatul activitatea. Este cazul salariatilor mobili, care nu au un loc stabil de unde isi executa obligatiile de serviciu si care au avantaje suplimentare in bani sau in natura, al caror cuantum trebuie specificat expres in contractul individual de munca.
Cu alte cuvinte, angajatorul poate cere unui salariat sa lucreze in telemunca din diferite locuri, insa este necesar ca partile sa stabileasca, concret, in prealabil, fie locul muncii, fie ca executarea contractului se realizeaza sub imperiul clauzei de mobilitate.
In concluzie, angajatorul trebuie sa stie ca, in cazul in care telesalariatul lucreaza de acasa sau de unde vrea el, nu se poate pune problema platii unei diurne. Se pot plati doar cei 400 lei pe luna pentru acoperirea cheltuielilor generate de telemunca, asa cum prevede Legea nr. 296/2020.
Insa, daca angajatorul decide sa trimita un telesalariat sa presteze activitate in interes de munca intr-un loc pe care el (angajatorul) l-a ales, atunci vorbim despre delegare/detasare care este reglementata clar de Codul muncii. Iar in acest caz salariatul primeste diurna – o indemnizatie care se supune unui regim fiscal diferit fata de cel aplicat in cazul celor 400 de lei pentru telemunca.
Citeste si:
Ce legatura este intre OUG nr. 37/2021 si hartuirea morala la locul de munca?
Sursa foto: www.pexels.com