Ghidul angajatorului. Cateva situatii speciale privind acordarea tichetelor de masa
Regulile de baza privind tichetele de masa sunt ca acestea se acorda cate unul pentru fiecare zi lucratoare din luna si ca de ele pot beneficia doar persoanelor care au calitatea de salariat. Administratorii, directorii, managerii care au incheiat contract de mandat sau de administrare nu pot primi, asadar, tichete de masa. In practica apar insa si situatii speciale, pentru a caror gestionare regulile de mai sus nu sunt suficiente. Sa vedem cateva asemenea situatii si modul cum trebuie ele abordate.
a) Salariatul care munceste in ture
In cazul acestui salariat, durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore, deci ziua lui de munca este mai lunga decat a unui salariat obisnuit.
E corect ca el sa primeasca tot un singur tichet de masa? Nu e corect si de-aceea numarul de zile pentru care i se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului total de ore in care el fost prezent la lucru intr-o luna la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Iar fractiile rezultate din calcul se considera zi intreaga de prezenta la lucru.
b) Telesalariatul
Spre deosebire de vechea reglementare a tichetelor de masa cuprinsa in Legea nr. 142/1998, actuala reglementare (Legea nr. 165/2018) nu mai conditioneaza acordarea tichetelor de masa de prezenta la lucru in unitate. De aceea, telesalariatul poate beneficia de tichete de masa.
c) Salariatul mobil
Este exact aceeasi situatie ca la telesalariat, pentru ca nici salariatul mobil nu are locul muncii in unitate. Vechea reglementare nu permitea ca el sa primeasca tichete de masa, dar aceasta restrictie a fost eliminata. In prezent, el poate primi tichete de masa pentru fiecare zi lucrata, fara sa depaseasca insa numarul de zile lucratoare din luna.
d) Salariatul care are cumul de functii
In cazul cumulului de functii, tichetele de masa se pot acorda doar la locul unde salariatul are functia de baza. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 stabilesc ca, in cazul in care nu se poate stabili functia de baza, salariatul alege, in scris, angajatorul care ii va acorda tichetele de masa, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata.
e) Salariatul delegat
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 stabilesc ca salariatul nu are dreptul la tichet de masa pentru ziua in care este delegat sau detasat in afara localitatii in care isi are locul permanent de munca si primeste diurna. Dar va avea dreptul la tichet de masa pentru ziua in care este delegat si nu primeste diurna.
Astfel:
– Salariatul delegat in localitatea unde isi are locul de munca nu va primi diurna, dar poate primi tichet de masa;
– Salariatul delegat intr-o localitate situata la o distanta mai mica de 5 km de localitatea unde isi are locul de munca nu va primi diurna, dar poate primi tichet de masa;
– Salariatul delegat pe o perioada mai mica de 12 ore nu poate primi diurna, dar poate primi tichet de masa;
– Daca salariatul are dreptul la diurna, nu i se poate acorda tichet de masa in locul diurnei.
f) Salariatul care se afla la formare profesionala
In perioada in care un salariat se afla la cursuri de formare profesionala beneficiaza de tichete de masa, cu conditia ca formarea profesionala sa fi fost initiata de angajator. In acest caz, conform prevederilor art. 197 alin. (2) din Codul muncii, contractul sau individual de munca nu se suspenda, iar el va beneficia de toate drepturile salariale, inclusiv de tichete de masa.
Dimpotriva, in situatia in care salariatul este cel care solicita acordarea concediului de formare profesionala, in baza art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda la initiativa sa si el nu beneficiaza de tichete de masa, intrucat in aceasta perioada se suspenda plata drepturilor salariale, in conformitate cu prevederile art. 49 alin. (2) din Codul muncii.