Ghidul angajatorului. 5 intrebari la care trebuie sa raspundeti inainte de a sanctiona o abatere disciplinara
In fima dvs. a fost comisa o fapta care perturba disciplina in munca. Primul impuls este sa o sanctionati cu promptitudine, dar, atentie, promptitudine nu inseamna sa va grabiti. Fiecare situatie are particularitatile ei si de aceea se impune sa analizati in prealabil cateva aspecte, astfel incat sa va asigurati ca decizia de sanctionare este, intr-adevar, cea corecta. Ca urmare, puneti-va urmatoarele intrebari.
1. Fapta comisa este sau nu o abatere disciplinara?
Intrebarea este esentiala, pentru ca, daca fapta nu are legatura cu munca in firma dvs., ea nu constituie abatere disciplinara, chiar daca este vorba despre ceva foarte grav.
2. Este in interesul dvs. sa sanctionati fapta respectiva?
Nu orice abatere disciplinara trebuie sanctionata. Va trebui sa decideti luand in considerare urmarile unei asemenea sanctiuni asupra intregului colectiv, asupra atmosferei generale la locul de munca, asupra eficientei activitatii, asupra politicii generale de personal.
Sanctionarea salariatului indisciplinat nu trebuie sa fie niciodata consecinta unei reactii emotionale. Nu va comportati ca si cum, prin actul lui de indisciplina, salariatul v-ar fi jignit personal. Scopul sanctiunii este, de fiecare data, aplicarea corecta a unor criterii obiective de disciplina impuse de politica manageriala generala.
3. Autorul faptei a fost precis identificat?
De exemplu, constatati ca intr-o sectie din firma au fost depozitate niste materiale inflamabile intr-un spatiu care prezinta pericol de incendiu. Dar, intrucat nu puteti identifica salariatul care a facut acest lucru, decideti sanctionarea disciplinara a tuturor lucratorilor din sectia respectiva.
Decizia este gresita atat din punctul de vedere al politicii manageriale, cat si in plan juridic. Ea va putea fi contestata usor in instanta. Abaterea disciplinara poate fi sanctionata numai in urma identificarii autorului ei.
4. Care este contextul in care salariatul a savarsit fapta?
Aici trebuie sa analizati daca nu cumva a existat o situatie de tipul: legitima aparare; stare de necesitate; constrangere fizica sau morala; caz fortuit; forta majora; eroare de fapt; executarea unui ordin de serviciu.
5. Abaterea in cauza a mai fost sanctionata?
Art. 249 alin. (2) din Codul muncii prevede ca pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. Cu precizarea ca aceasta sanctiune poate fi una mai dura daca salariatul a mai fost sanctionat in trecut pentru abateri similare, ceea ce conduce la concluzia ca fapta are un caracter repetat.
Faptul ca se iau in considerare si abaterile precedente nu echivaleaza cu sanctionarea lor de doua ori. Singurele abateri care nu mai pot fi luate in considerare sunt cele ale caror sanctiuni au fost radiate.
O observatie importanta!
Respectarea disciplinei nu este un scop in sine, ci o cale spre obtinerea eficientei maxime in firma. Din acest motiv, va trebui sa hotarati cu privire la oportunitatea sanctionarii, intr-un anumit moment, a unui anumit salariat, mai ales daca este vorba despre o abatere minora.
Dar, pe de alta parte, lipsa dvs. de reactie fata de o abatere minora poate fi interpretata de salariati ca o permisiune tacita de a repeta fapta in cauza. De exemplu, daca ati decis in mai multe randuri sa nu sanctionati, nici macar cu avertisment, intarzierile salariatilor fata de orele de program, intarzierile respective pot deveni o obisnuinta.
Sursa foto: www.pexels.com