GHID - Cum obtii recunoasterea experientei profesionale si a calificarilor obtinute in strainatate
recunoasterea experientei profesionaleexperienta in strainatatecalificare profesionalaanofm
Traim intr-o lume aproape fara frontiere, iar milioane de romani muncesc si traiesc in fel si fel de destinatii din intreaga lume. Unii aleg sa se stabileasca acolo definitiv, altii revin mai devreme sau mai tarziu acasa. Cei din urma se confrunta, printre altele, cu multe necunoscute legate de obtinerea reacunoasterii experientei profesionale si a calificarilor obtinute in tarile "adoptive". Pentru ei este realizat acest material, care contine cateva informatii generale, obtinute de la ANOFM, dar si o trimitere directa catre un GHID PRACTIC al ANOFM ce explica, pas cu pas, toata procedura.
Ei bine, romanii care au muncit in afara granitelor tarii, deci au dobandit o experienta intr-un anumit domeniu de activitate, ar putea dori la un moment dat sa obtina o recunoastere a acesteia in tara, acasa.
La fel si in cazul celor ce finalizeaza anumite cursuri de specialitate in strainatate. Daca vor dori sa vina sa profeseze in Romania aceeasi meserie, vor avea nevoie de recunoasterea calificarilor respective.
Pentru ambele situatii, ANOFM vine cu exemple clare, in functie de regiunea din care face parte tara adoptiva, dar si de particularitati legate de domeniul de activitate.
Astfel, iata cateva exemple de cazuri concrete:
Alina a urmat cursurile Facultatii de Arhitectura la o universitate din Austria si doreste sa isi echivaleze in Romania diploma de licenta obtinuta. Pentru acest exemplu, Alina trebuie sa se adreseze Ordinului Arhitectilor din Romania, urmand procedura de
aici, intrucat profesia de arhitect este reglementata sectorial, iar diploma a fost obtinuta intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana.
Mihai a urmat cursurile Facultatii de Stomatologie la o universitate din Canada si doreste sa isi echivaleze in Romania diploma de licenta obtinuta. Pentru acest exemplu, Mihai trebuie sa se adreseze CNRED, urmand procedura de
aici, intrucat, desi profesia de medic stomatolog este reglementata sectorial, diploma a fost obtinuta in afara Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatia Elvetiana.
Florina a obtinut titlul de calificare de contabil in Rep. Ceha si doreste sa profeseze in tara ca si contabil, profesie reglementata in Romania. Pentru acest exemplu, Florina trebuie sa se adreseze autoritatii competente pentru profesia de contabil conform legii, respectiv CECCAR, urmand procedura descrisa
aici.
Maria a urmat cursurile Facultatii de Istorie la o universitate din Germania si doreste sa isi echivaleze in Romania diploma de licenta obtinuta. Pentru acest exemplu, Maria trebuie sa se adreseze CNRED, urmand procedura de
aici, intrucat profesia de istoric nu este reglementata.
Alte cazuri concrete, ce iti pot oferi indici legate de ce aveti de facut, daca te regasesti intr-o situatie similara:
1. Nu detin nici certificat de calificare si nu pot face nici dovada experientei, dar am desfasurat activitatea respectiva: Dupa 6 ani de munca fara forme legale in Spania ca tamplar/montator pvc, Anton decide sa se intoarca in tara. Nu poate candida pentru un loc de munca care i-ar putea pune in valoare experienta profesionala neavand certificat de calificare si nici documente care sa dovedeasca unde, cat si ce anume a muncit. In acest caz, Anton se adreseaza unui centru de evaluare si certificare a competentelor sau ANOFM/AJOFM si poate urma pasii de la punctul 4 pentru evaluarea si certificarea competentelor si dobandirea unui certificat de competente profesionale.
2. Am experienta in munca si pot prezenta documente doveditoare, dar NU am certificat de calificare: Marian a muncit 4 ani in Italia, ca zidar (prin urmare, are experienta in domeniu). Nu are calificare/diploma de formare. In Romania este angajat ca muncitor necalificat si primeste salariul minim din sector, chiar daca angajatorul este foarte incantat de know-how-ul sau. Pentru acest exemplu, Marian trebuie sa se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale sau Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care are domiciliul sau resedinta in vederea evaluarii competentelor si dobandirea unui certificat de competente profesionale.
3. Am experienta in munca (si pot prezenta documente doveditoare) si am certificat de calificare: Dumitru a lucrat 4 ani in Italia pe un santier unde folosea utilaje (buldozer, excavator), dar pentru care nu poate prezenta documente pentru aceasta perioada. Dupa aceea, Dumitru reuseste sa se angajeze la o firma de constructii unde lucreaza timp de 2 ani. Intre timp, obtine calificarea de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate in urma unui curs de formare. Din motive familiale, decide sa se intoarca acasa. Are calificarea de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate, dar experienta pe care o poate demonstra este de numai 2 ani de zile. Pentru acest exemplu, Dumitru trebuie sa respecte pasii mentionati la punctul 4, respectiv sa se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale sau Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care are domiciliul sau resedinta pentru evaluarea competentelor si obtinerea certificatului de competente profesionale SAU Dumitru poate urma pasii de la punctul 3 sa isi recunoasca in Romania certificatul de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate, dupa reglementarea acestei situatii.
Intregul GHID al ANOFM privind recunoasterea experientei profesionale si a calificarilor obtinute in strainatate poate fi consultat pe site-ul institutiei, accesand acest link (click pe el).
Foto: pixabay.com