Garda de Mediu a blocat investitia de 100 milioane euro la blocurile-turn din Floreasca. Ce nereguli au fost gasite
one tower floreascagarda de mediuinvestitieconstructiiauchanone united propertiescomplex rezidentialblocuribirouri
Inspectorii de la Garda de Mediu au luat decizia de a opri lucrarile pe santierul unde sunt construite blocurile-turn din cartierul bucurestean Floreasca, dupa ce s-a constatat la fata locului ca investitorii imobiliari nu au suspendat activitatea, conform deciziei instantei. Lucrarile sunt suspendate pana la o decizie definitiva a instantei pe aceasta speta.
Pentru a intelege decizia inspectorilor Garzii de Mediu, trebuie sa ne intoarcem in timp, mai exact, acum o luna, cand autorizatia de constructie obtinuta de dezvoltatorul imobiliar One United si grupul francez de retail Auchan pentru un ansamblu rezidential, cu spatii de retail si de birouri, pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, investitie de peste 100 de milioane de euro, a fost suspendata in instanta.
Cererea in instanta a fost facuta de Asociatia Salvati Bucurestiul, care ii reprezinta pe locatarii din zona. One United Properties este detinut de Andrei Diaconescu si Victor Capitanu, doi dintre fondatorii casei de investitii Capital Partners.
Decizia instantei poate fi atacata cu recurs. Daca insa decizia de suspendare ramane valabila si dupa recurs, lucrarile de constructie trebuie oprite pana va fi judecata, pe fond, si solicitarea de anulare efectiva a autorizatiei, iar perioada de asteptare a deciziei poate presupune mai multi ani.
La acel moment, reprezentantii One United Properties au transmis, printre altele, ca la finele anului trecut, cand procesul era pe rol, au primit o noua autorizatie din partea primariei si ca vor depune recurs.
Locuitorii cartierului din Floreasca, nemultumiti de proiect
Proiectul prevede inclusiv constructia a mai multor turnuri cu 15-25 de etaje langa Parcul Floreasca si Hala Ford, ceea ce a generat numeroase proteste din partea locuitorilor cartierului Floreasca, acestia acuzand ca investitia imobiliara afecteaza zona, caracterizata prin cladiri de inaltimi mici.
Ei au contestat proiectul in instanta si au obtinut acum castig de cauza, dupa cum am aratat mai devreme.
Citeste si:
FMI neaga premisele unei recesiuni economice mondiale
Cum va arata One Floreasca City
One Floreasca City, dupa cum este denumit proiectul, presupune trei componente integrate: fosta hala Ford va fi restaurata si modernizata, transformandu-se intr-un spatiu de retail operat de Auchan Romania, o cladire de birouri de clasa A - One Tower - si trei blocuri cu apartamente exclusiviste - One Mircea Eliade. Intreg proiectul va fi construit pe un teren de 2,8 hectare, din suprafata caruia 30% vor reprezenta spatii verzi.
Dezvoltatorul a cedat municipalitatii o suprafata de teren de 1.000 de metri patrati si sustine ca va aloca un buget de 1 milion de euro pentru investitii in infrastructura.
Terenul a fost vandut in urma cu 2 ani de fondul de investitii Global Finance catre Auchan si One United. Initial, pe acest amplasament, a functionat "Hala Ford", in care erau produse masini ale brandului american.
In 1931, Theodor Davila, fiul dramaturgului Alexandru, autorul lui ”Vlaicu Voda”, si nepotul lui Carol Davila, fondatorul sistemului sanitar modern, a devenit reprezentantul companiei ”Ford” in Romania si a construit, in 1935, in Floreasca, o hala de montaj pentru automobile de lux. Dupa 1948, in regimul comunist, fabrica a devenit ”Automatica”, acum spatiul fiind in paragina.
One United Properties este un dezvoltator imobiliar cu state vechi in Capitala, unde a dezvoltat mai multe proiecte de succes precum One Floreasca Lake (15.000 mp si 68 apartamente - prima faza livrata in iunie 2013, a doua in august 2015) si Madrigalului Residence (4.000 mp si 14 apartmente, livrat in septembrie 2014).
Compania are in constructie proiecte rezidentiale care totalizeaza aproximativ 300 de apartamente.
De asemenea, retailerul francez Auchan este unul dintre cele mai importante lanturi comerciale, locul 11 in lume, prezent in 17 tari, cu peste 3.700 de magazine si aproape 350.000 de angajati.
In Romania, Auchan are 33 de hipermarketuri, 4 magazine de proximitate My Auchan - deschise in statii Petrom, circa 10.000 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Citeste si:
Topul celor mai cautate joburi de catre angajatii romani: Transporturile sunt cele mai tentante