Gabriela Firea: RADET intra faliment. Se impune o schimbare, desi oamenii cu gandire meschina si criminala se opun
faliment radetenergie termica bucurestisistem termoficare bucuresti
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca RADET este la un pas de faliment. Ea sustine ca nu exista posibilitatea inlocuirii acestui sistem si ii acuza de gandire meschina si criminala pe cei ce se opun modernizarii.
"Acum avem o raspundere si sa facem fata situatiei. Sistemul RADET este al doilea cel mai vast sistem de termoficare dupa cel din Mosocva. Dupa analizele facute nu exista posbilitatea inlocuirii acestui sistem. In concluzie datoria noastra este sa salvam si sa reparam conductele. Ceea ce am si inceput deja. Pentru a continua trebuie sa fie o entitate.
Nu este doar in raspunderea Primariei. Am scris Parlamentului, CSAT si a altor institutii. Cine spune 'nu votati aceste proiecte' au o gandire meschina si criminala”, a declarat Gabriela Firea intr-o sedinta la Primari Bucuresti.
Gabriela Firea spune ca, in aceasta situatie, se impune o schimbare si a venit vremea modernizarii. De asemenea, primarul general al Bucurestiului asigura locuitorii Capitalei ca nu vor fi afectati de intrarea in faliment a RADET, care ar avea loc chiar in aceasta saptamana.
Cine va asigura confortul bucurestenilor dupa falimentul RADET
Intr-o sedinta fara presa, la care au participat consilierii primariei, conducerea RADET si reprezentantii sindicatelor, s-a ajuns la o solutie extrema: falimentul si crearea unei companii noi, numita Termoenergetica.
"Chiar daca pe data de 27 februarie, judecatorul sindic va declara falimentul RADET, avem obligatia, fiind si infrastructura critica, sa livram apa calda si caldura catre cetateni.
Nu e o situatie fericita. Daca se va ajunge la faliment, trebuie sa avem un plan B, unde sa mearga toti angajatii, 3.000 de angajati, iar serviciul sa functioneze.
Maine, in sedinta de Consiliu General ii voi ruga pe domnii si doamnele consilieri sa voteze proiectele de hotarare si infiintarea a doua companii, prima termoenergetica, care va avea ca obiectiv de activitate producerea transport si distributia energiei termice, a doua energetica service, care va face toate reparatiile la aceste tevi atat de imbatranite, si pe data de 27 februarie, daca se va declara faliment, sa fim pregatiti cu companii infiintate”, a spus, luni, Gabriela Firea.
Prima firma ar urma sa preia serviciul de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice, iar a doua, printre altele, reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri europene in valoare de peste 170 milioane euro.
Sute de mii de bucuresteni au suferit in aceasta iarna din cauza avariilor repetate de la RADET. Cu o datorie de 800 de milioane de euro, cu reteaua veche de 50 de ani si pierderi uriase, RADET este in insolventa. Nu are insa un proiect de reorganizare, care ar trebui depus pana pe 27 februarie. Dupa aceasta data, sistemul intra intr-un vid legislativ si va functiona doar din inertie.
Consilierii din Opozitie anunta ca vor vota infiintarea unei companii noi cu anumite conditii, pentru ca lucrurile se vor inrautati
Cristian Oltean, liderul grupului PNL din Consiliul General: Vor avea apa calda si caldura, dar ar putea din toamna sa nu mai aiba cine sa dea acest serviciu.
Reporter: - Este un faliment controlat al RADET?
Cristian Oltean - Da, descrie corect situatia. Plecam cu totii de la premisa ca proiectul propus de firma lichidatoare nu va fi aprobat si atunci va fi un faliment si venim cu o solutie de salvare a situatiei.
Roxana Wring, liderul grupului USR din Consiliul General: “Sustinem solutia infiintarii acestei noi societati, dar bineinteles cu toate garantiile ca va fi transparent, ca nu va fi capusata, ca nu vor fi numiri facute pentru prieteni, rude si membri de partid.”
Avantajele companiei ar fi ca nu va avea datorii si va putea atrage fonduri europene pentru modernizare. Va avea insa mult de lucru din prima zi. Vara aceasta urmeaza sa fie reparati 63 de km de retea primara.
Este vorba de conductele foarte mari, dar si foarte vechi care se sparg extrem de usor si lasa fara agent termic cartiere intregi. Daca nou infiintata companie nu va reusi sa termine reparatiile la timp, la iarna, tot Bucurestiul fara va ramane caldura, spun specialistii.