Fuziunea Elcen-RADET, imposibil de realizat. S-a omis un aspect care ar putea lasa fara caldura 1,2 milioane de bucuresteni
elcenradetcaldurabucuresti
Peste 1,2 milioane de bucuresteni ar putea ramane fara caldura si apa calda, la iarna, in conditiile in care fuziunea Elcen-RADET este imposibil de realizat in urmatoarele luni, afirma analistii de la compania de consultanta Frames.
Expertii sunt de parere ca masurile luate de autoritati au fost nepotrivite si imposibil de pus in practica in urmatoarele luni, iar cel mai probabil dosarul Elcen-RADET va ajunge in instanta.
"Sunt greseli de strategie economica, masuri gandite prost si imposibil de pus in practica in urmatoarele luni. Dosarul Elcen-RADET va ajunge, probabil, in justitie", estimeaza expertii.
O analiza Frames arata ca desi in urma cu o luna a fost aprobat planul de reorganizare a Elcen, acesta nu poate fi pus in practica, atata timp cat Municipalitatea nu si-a asumat, oficial, datoria istorica pe care RADET o are la Elcen, de 3,7 miliarde de lei, spun analistii citati.
"In momentul de fata, desi creditorii Elcen sunt dispusi la un haircuit al datoriei, de la 3,7 mliarde lei la 1,2 miliarde lei, administratia Bucurestiului nu recunoaste datoria. Motivul? Autoritatile considera ca sumele restante ar fi fost calculate eronat si ca nu reprezinta realitatea. Cum datoria nu este recunoscuta, planul de restructurare al Elcen este pus pe hold, la fel cum este si cel al RADET'', explica analistii.
Citeste si:
Director general interimar nou la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti
Expertii considera ca vinovati de ajungerea in aceasta situatie sunt KPMG, care la intocmirea planului de reorganizare al Elcen, n-au luat in calcul si faptul ca Municipalitatea, prin RADET, ar putea sa nu isi asume datoria istorica de 3,7 miliarde lei.
"A plecat de la premiza ca nu vor exista probleme care, iata, au aparut, si asta mai cu seama ca administratorul special al RADET a venit cu o alta solutie de fuziune, total diferita fata de preluarea integral a business-ului si a datoriei, asa cum a gandit-o KPMG. Mai mult chiar, in planul de reorganizare s-a propus reducerea datoriei la 1,2 miliarde lei fara sa fie luat in calcul faptul ca, daca Ministerul Energiei (actionar al Elcen) va semna pentru asta, ar putea reprezenta un posibil ajutor de stat", explica analistii de la Frames.
Planul de restructurare al Elcen, asa cum a fost gandit de KPMG, are patru mari probleme, spun expertii.
"Prima este cea legata de asumarea datoriei istorice a RADET, iar a doua o reprezinta aparitia unui posibil ajutor de stat in cazul reducerii datoriei. O alta hiba o reprezinta neluarea in calcul a pozitiei ANAF, care are de recuperat sume importante si care, de altfel, s-a declarat impotriva aprobarii planului de restructurare. Iar a patra o reprezinta neincluderea in plan a unor masuri alternative, altele decat falimentul. Dovada ca acum planul s-a impotmolit", au mai spus acestia.