Fondatorul IKEA, unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Viata saraca a unui miliardar modest
ingvar kampradikeaa murit ingvar kampradfondatorul ikeasmalandsuedia
Considerat cel mai mare antreprenor al secolului XX, Ingvar Kamprad, a decedat la 91 de ani, dupa ce a dus o viata austera, lasand in urma o avere estimata la aproximativ 65 de miliarde de dolari. Omul de afaceri era cel mai bogat din Suedia, tara sa natala, unde si-a petrecut 40 de ani din viata, dar si ultimele clipe.
Fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, a fost declarat cel mai bogat om din lume in 2010.
Acesta a avut de mic initiativa antreprenoriala, vanzand in copilarie pixuri, felicitari de Craciun sau pesti pe care ii prindea singur.
La numai 17 ani, in 1943, a pus bazele companiei IKEA, cu banii obtinuti de la tatal sau ca rasplata pentru rezultatele foarte bune de la scoala. Acronimul IKEA vine de la numele sau (Ingvar Kamprad), numele fermei unde s-a nascut Elmtaryd si localitatea in care a crescut, Agunnaryd.
La inceput, IKEA comercializa prin posta, diverse bunuri de consum precum pixuri, portofele, rame de tablou, fete de masa, seminte de legume sau ceasuri. In 1947 a inceput sa vanda piese de mobilier.
Ideea de afacere a pornit de la o observatie facuta chiar de catre Ingvar. Acesta a vazut observat necesitatea de spatiu a oamenilor , si a constatat utilitatea unui mobilier dezasamblat, asa ca a materializat in IKEA toate aceste constatari.
In anii ’70 s-a mutat, pentru a evita taxele din Suedia, in Danemarca, iar apoi in localitatea elvetiana Epalinges, insa din 2014 s-a intors in Suedia, tara in care si-a petrecut aproape jumatate din viata.
Viata saraca a unui miliardar modest:
Ingvar Kamprad a fost un antreprenor care, in ciuda castigurilor fabuloase din afaceri, a dus o viata modesta, chibzuita, chiar austera, fiind cunoscut ca o persoana zgarcita.
Ingvar prefera sa mearga cu metroul la lucru, iar masina pe care o conducea era un Volvo vechi, potrivit relatarilor din presa suedeza.
Cu o avere fabuloasa, de peste 65 de miliarde de euro, omul de afaceri a socat presa in 2012, dupa ce a declarat ca o factura de 22 de euro, pentru un tuns in Olanda, i-a depasit bugetul prevazut pentru acest lucru si ca prefera sa se tunda in tarile in curs de dezvoltare precum Vietnamul.
De asemenea, Ingvar a declarat, intr-un documentar difuzat pe canalul suedez TV4, urmatoarele: "Nu cred ca am purtat vreodata haine care sa nu fi fost cumparate la mana a doua. Vreau sa dau un exemplu bun"
Kamprad s-a stins din viata din cauza unei pneumonii, pe 27 ianuarie, la resedinta sa din Smaland, Suedia.
Desi era zgarcit in viata personala, dona sume impresionante de bani:
Se spune ca Ingvar a fost membru al miscarii pro-fasciste din Suedia in 1942.
„Nu multi au facut greseli ca mine”, a recunoscut afaceristul privitor la fosta sa apartenenta fascista.
„Da, am fost un nazist”, a spus in 1994, recunoscand faptul ca a marsaluit alaturi de nazisti si a simpatizat cu fascistii europeni.
Se pare ca acesta este motivul pentru care a dublat donatiile de caritate la aproape 100 de milioane de lire sterline si si-a rugat angajatii sa-l ierte, printr-o scrisoare de mana in care a relatat despre „cea mai mare greseala a vietii”, argumentand-o cu faptul ca, prin intermediul bunicii sale de origine germana, ar fi fost inoculat cu lecturi de propaganda.
Citeste si: Folosesti Facebook? Un raport german indica faptul ca datele personale iti sunt procesate abuziv
IKEA e astazi cel mai mare retailer de mobila din lume. Peste 400 de sucursale din peste 40 de tari
poarta logo-ul companiei.
Vanzarile inregistrate in anul financiar 2016-2017 au crescut la impresionanta suma de 36,3 miliarde de euro,
iar „imperiul” continua sa se extinda.
Se estimeaza ca in urmatorii doi ani, IKEA va depasi cifra de afaceri de 50 de miliarde de euro. Compania se concentrează pe pietele emergente precum India si China, insa e puternic reprezentata si in tarile europene, printre care si Romania.
Conducerea companiei va fi preluata de cei trei fii ai lui Kamprad.