Fiscul si-a dat seama ca patronii romani prefera cash-ul: 1 din 4 firme n-are cont bancar
firmecont bancarfirme romanesticompaniipatroni
Foarte multe firme romanesti inca nu au deschis un cont in banca, in anul 2022, desi serviciile bancare sunt practic nelipsite din activitatile noastre de zi cu zi, fie ca suntem persoane fizice, fie juridice.
Constatarea a facut-o chiar Fiscul. Seful
ANAF, Lucian Heius, sustine ca ponderea firmelor ce n-au un cont bancar este foarte mare. Statistic, 1 din 4 companii de la noi din tara se afla in aceasta situatie.
Din aproximativ 1,6 milioane de firme, 300.000 nu au cont in banca!
Contextul in care seful ANAF a vorbit despre aceasta situatie este acela ca unele firme trebuie sa depuna anumite declaratii, sa faca plati sau diverse tranzactii. Situtia s-ar simplifica, inclusiv in relatie cu Fiscul, daca aceste firme ar avea un cont in banca.
Datorita sistemelor de digitalizare implementate de banci, acum managerii pot desfasura aproape orice activitate de la distanta, prin aplicatiile online ale bancilor sau pe site-urile lor. Practic, ar fi eficient sa se lucreze astfel, decat cu numerar, cu deplasare la sediile institutiilor. De altfel, e problematica situatia si cand trebuie ca Fiscul sa returneze anumite sume de bani.
"Nu este greu astazi sa faci o declaratie si sa o depui, nu este greu nici sa faci o plata. In schimb, am constatat, facand diverse analize, exista undeva in jur de 300.000 de agenti economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nicio vina. Nu au cont bancar prin care sa isi ruleze platile, veniturile, lucreaza numai prin numerar. Am fost la fel de surprins. Mai mult, o parte dintre ei sunt inregistrati in scopuri de TVA. Totalul este 1,6 milioane. O firma din patru din Romania nu are cont bancar", a spus seful Fiscului, citat de
Digi24.
Tocmai de aceea, autoritatile vor incerca sa modifice Codul fiscal, insa nu e o misiune deloc simpla sa introduci o prevedere care sa "oblige" firmele sa aiba un cont in banca. E posibil sa contravina anumitor directive europene!
Pe de alta parte, spune Heius, firesc ar fi ca fiecare firma sa aiba cont in banca, fara exceptie. "Cei care nu au cont bancar sunt prinsi intr-o analiza de risc ca ceva se intampla acolo", subliniaza acesta.
"Acum lucrez la o modificare la Codul de procedura fiscala prin care incerc sa reglementez acest aspect. Imi este teama ca s-ar putea sa ne lovim de niste directive europene, nu poti sa ii impui cuiva sa isi deschida un cont bancar. Pe de alta parte mi se pare anormal sa infiintezi o firma, primesti toate inregistrarile, dar nu te mai duci sa deschizi un cont curent la banca cum este normal. Si vii in data de 25, daca vii, cu plasuta si platesti niste impozite cash la trezorerie. Cei care nu au cont bancar sunt prinsi intr-o analiza de risc ca ceva se intampla acolo", a mai spus seful Fiscului.
Foto: freepik.com