Firmele trag frana cu angajarile: ingheata recrutarea, tin cu dintii de buget pentru 2024. Nu mai e usor sa-ti gasesti de munca
piata munciilocuri de muncajoburi
Finalul de an aduce noi provocari pe piata autohtona a muncii. Multiplele probleme resimtite de sectorul privat, mai ales modificarile fiscale de pe ultima suta de metri si incertitudinile legate de viitor ii determina pe manageri sa fie mai precauti.
Firmele prefera sa puna frana noilor recrutari in aceasta perioada, ceea ce inseamna ca-ti scad sansele de angajare, daca esti in cautarea unui loc de munca nou sau chiar daca vrei acum sa intri pe piata muncii, ca incepator.
Companiile se concentreaza pe echipele pe care le au si incearca sa se pregateasca pe cat posibil pentru anul care sta sa inceapa, conturandu-si de pe acum noile bugete si proiectandu-si perspectivele pentru cheltuielile cu salariile/personalul in general. E de asteptat ca tendinta sa se mentina pe masura ce vom intra in 2024, fiindca nu e o perioada in care angajatorii sa riste si sa isi majoreze prea mult bugetul de salarii.
Se resimt deja incetiniri in recrutare in domenii precum industria ospitalitatii, constructii, BPO/SCC, automotive, dar si anumite segmente ale sectorului energetic si de productie.
De altfel, ceea ce se intampla acum are si caracter "traditional". In general, indiferent de cat de bun sau rau e un an, cat de optimiste sau pesimiste sunt previziunile pentru noul an, in lunile de iarna companiile recruteaza mai putin.
"La finalul acestui an, companiile mici si mijlocii pot adopta o abordare mai prudenta. Desigur, exista sectoare care pot intampina o scadere temporara in recrutari, precum cel al serviciilor auxiliare sau al consultantei, in contextul ajustarilor bugetare si strategice. Cu toate acestea, este esential sa subliniem ca aceasta poate fi doar o situatie temporara, iar perspectiva pentru anul viitor indica o crestere a cererii de forta de munca”, spune George Nenita.
Locuri de munca mai putine si in restul Europei
Un semnal interesant pe zona pietei muncii vine de la insasi presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Conform acesteia, “in pofida incetinirii activitatii economice, per ansamblu, piata fortei de munca ramane rezilienta, desi se observa semne ale incetinirii cresterii numarului locurilor de munca spre finalul anului”.
Ea mai spune ca
perspectivele pe piata europeana a muncii sunt incerte, motiv pentru care institutia pe care o conduce tine in continuare din frau politica monetara, cu o dobanda-cheie de 4% care insa ar putea creste oricand, daca factorii luati in considerare pentru majorarea dobanzilor vor evolua in sens negativ si daca riscurile asupra inflatiei se vor amplifica. Acest lucru inseamna ca am putea avea parte de dobanzi mai mari pentru imprumuturile in euro, de conditii mai dificile de creditare.
Foto: freepik.com