Firmele romanesti, victime sigure in fata inflatiei: se pune masiv lacatul pe usa, record negativ de societati sterse de pe harta
firme inchise
Cu o inflatie exploziva, de aproape 14% in acest moment si scumpiri constante de la inceputul anului, mediul privat romanesc deconteaza nota de plata a multiplelor crize: se inchid masiv societati, mediul de business incepe sa semene tot mai mult cu o padure defrisata. Dupa primele patru luni din 2022 am doborat recordul de firme inchise pe ultimii 3 ani de zile!
40.760 de firme au disparut din tabloul mediului privat romanesc dupa primele patru luni din an. Cresterea fata de situatia din 2021 este una uriasa, avem in plus 3.721 de firme inchise fata de anul precedent.
Este un record nemaivazut in businessul autohton de trei ani de zile!
Valea Plangerii e in Constructii si Comert
O analiza a companiei Sierra Quadrant, specializata in lucrari de administrare si lichidare, indica faptul ca situatia cea mai dificila o regasim in Constructii si Comert. De aici vin cele mai multe firme in dificultate.
In perioada ianuarie-aprilie 2022, 1008 firme din comert si constructii au intrat in insolventa (+61 fata de ian-apr. 2021), 8390 au fost radiate (+349), 4302 au fost dizolvate (+711) si 1729 si-au suspendat activitatea (+265).
Cele mai multe firme cu probleme au fost in comert – 11.568, iar cea mai intalnita decizie a fost de a radia business-ul. In constructii, numarul firmelor in dificultate, inchise, radiate, cu activitatea suspendata sau in insolventa a atins 3861.
Analiza mai arata ca numarul operatorilor din comert si constructii aflati in dificultate financiara a fost cu 1386 mai mare decat in 2021.
"Comertul, cel mai dinamic sector al economiei, este din pacate si cel mai vulnerabil, in contextul in care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate si depinde exclusiv de ritmul incasarilor. Evolutia negativa a sectorului constructiilor, afectat semnificativ de cresterea preturilor la materialele de constructii si de restrangerea accesului la credite al romanilor reprezinta, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarma in aceasta perioada, in conditiile in care acest business angajeaza zeci de mii de alte business-uri pe orizontala", explica Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Tot mai greu este si pentru firmele de transport sa se mentina pe linia de plutire
Raportul arata si ca o situatie din ce in ce mai dificila o regasim in randul societatilor al caror obiect de activitate este
transportul! Pe fondul scumpirilor la carburant, avem din ce in ce mai multe firme in dificultate!
"Scumpirea benzinei si a motorinei a pus o presiune semnificativa pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitatile se vor accentua pe masura ce preturile carburantilor vor creste. Un trend similar, din pacate negativ, este de asteptat sa urmeze si sectorul agricol acolo unde cresterea costurilor operationale (energie, gaze, materii prime si distributie) a facut ca multe dintre ferme sa ajunga in faliment", precizeaza analistii.
Inflatia, lovitura sub centura pentru mediul privat
"Cresterea puternica a preturilor, cu un ritm neintalnit in ultimii 25 de ani, a spulberat practic mare parte din planurile de afaceri ale multor companii (...)
Dupa doi ani de pandemie, cu probleme majore legate de vanzari, de materii prime si de distributie, inflatia a venit ca o lovitura decisiva pentru multe business-uri care nu s-au restructurat. Din fericire, privind in ansamblu situatia firmelor cu probleme, putem spune ca se putea sa fie si mai rea. E un semn ca pe multi criza COVID i-a trezit si i-a determinat sa isi adapteze business-urile la noua realitate economica", se arata in analiza.
Foto: pixabay