Firmele romanesti, sprijinite cu sute de milioane de euro, sa treaca de criza actuala: anuntul oficial de la UE
firmemediul privatantreprenori
Mediul privat romanesc are de suferit de pe urma razboiului pe care Rusia l-a declansat in tara vecina, motiv pentru care Guvernul de la Bucuresti a decis sa sprijine afacerile cu 500 de milioane euro.
Acum, Comisia Europeana tocmai a dat unda verde initiativei de care se vor bucura afacerile din toate sectoarele de activitate de la noi din tara.
Banii trebuie sa vina in sprijinul firmelor afectate de efectele crizei geopolitice cauzate de razboiul din tara vecina.
"Prin aceasta schema in valoare de 500 de milioane euro, Romania se va asigura ca intreprinderile care au nevoie de lichiditati, in special cele mari consumatoare de energie, vor dispune in continuare de lichiditati suficiente", a declarat vicepresedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Antreprenorii care asteapta sa intre in posesia banilor trebuie sa stie ca aceste fonduri vor ajunge catre firme sub forma de garantii pentru imprumuturi si imprumuturi subventionate. De altfel, un alt aspect important este ca aceasta schema va fi administrata de banca de dezvoltare a Romaniei.
Cati bani vor primi firmele, in cadrul acestei noi scheme de sprijin
Vorbim despre doua masuri diferite. In prima, cele 300 de milioane euro (1,5 miliarde lei), vor merge in garantii ce vor acoperi pana la 90% din principalul imprumutului sau al contractului de leasing. Pierderile vor fi suportate proportional de catre institutiile de credit si de catre stat.
Cea de-a doua masura, cu 200 de milioane euro (un miliard de lei), va permite acordarea de imprumuturi subventionate.
Conform Comisiei Europene, valoarea ajutorului individual per beneficiar va fi egala cu 15% din cifra sa de afaceri anuala totala medie din ultimele trei perioade contabile inchise sau 50% din costurile cu energia suportate intr-o perioada de 12 luni care preceda cererea de ajutor. In mod exceptional, atunci cand beneficiarii pot justifica in mod corespunzator ca isi desfasoara activitatea in sectoare care sunt afectate in mod deosebit de efectele directe sau indirecte ale crizei actuale, valoarea imprumutului sau a contractului de leasing poate fi majorata cu 12 luni pentru IMM-uri si cu 6 luni pentru intreprinderile mari.
Cine va beneficia de bani
Ajutorul va merge catre
IMM-urile cu o cifra de afaceri anuala de peste 4 milioane euro (20 de milioane lei) si intreprinderile mari din toate sectoarele. Exista, totusi, sectoare exceptate, precum: jocurile de noroc si pariurile, asigurarile, activitatile imobiliare, distributia si comertul cu energie si combustibil, institutiile financiare si de credit.
Foto: pixabay.com