Firmele romanesti de-abia mai respira, disperarea patronilor nu o intelege nimeni. Raport oficial dur, cifrele sunt un dezastru
firme dizolvatemediul privatpatroni
Sectorul privat romanesc are grave probleme in a se mai mentine pe linia de plutire. Scumpirile si instabilitatea economica isi spun cuvantul nu doar pentru angajati, ci si pentru manageri, care au de dus pe umerii lor si soarta salariatilor, pe langa provocarile de ordin financiar si mai ales de ordin fiscal, in contextul celor mai recente modificari ce au intrat in vigoare de la 1 ianuarie.
Conform datelor oficiale de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), este imens numarul firmelor ce au fost dizolvate anul trecut.
Concret, vorbim despre 39.031 de firme romanesti ce au fost dizolvate in 2023. Daca e sa privim optimist aceste cifre, trebuie sa mentionam ca numarul este in usoara scadere fata de situatia inregistrata in 2022, cand numarul firmelor dizolvate era de 39.320.
Numai in luna decembrie 2023 numarul firmelor dizolvate a ajuns la 3.440, anul incheindu-se trist pentru managerii de la noi din tara.
Daca aruncam o privire peste cele mai oropsite domenii de activitate, pe primul loc identificam comertul cu ridicata si cu amanuntul. De aici vine cel mai mare volum de firme dizolvate anul trecut.
In Capitala se dizolva cele mai multe firme, pe locul al doilea este Clujul
Cele mai multe dizolvari au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 8.191 de firme (numar in crestere cu 10,96% fata de 2022) si in judetele Cluj (2.032, plus 8,26%), Timis (1.916, plus 2,79%), Constanta (1.867, minus 13,4%) si Ilfov (1.857, plus 13,02%), conform
Agerpres.
Cele mai putine dizolvari de firme au fost consemnate in judetele Covasna, respectiv 208 (minus 12,61%), Ialomita (213, plus 3,4%), Mehedinti (261, minus 4,4%) si Caras-Severin (279, minus 31,45%).
In majoritatea domeniilor de activitate, situatia firmelor oneste este critica. Recentele modificari fiscale si anii de criza, inflatia si inasprirea conditiilor de finantate impusa de banci au dus managerii romani in pragul disperarii. Pe langa toate acestea, firmele continua sa se confrunte cu un deficit acut de forta de munca, mai ales in sectoare precum Constructiile, Agricultura sau HoReCa, insa si in IT e o oferta de lucru mult peste cerere.
Foto: manager.ro