Firmele romanesti dau de pamant cu amnistia fiscala si acuza ca legea care te scapa de datoriile la ANAF nu e corecta cu antreprenorii cinstiti
amnistie fiscala
Peste 90 la suta dintre firmele chestionate in cadrul unui sondaj realizat de Monasi Training si Hubium.io, considera ca noua amnistie fiscala data de Guvern pentru a inlesni plata obligatiilor la stat de catre debitorii restanti ar fi nedreapta fata de contribuabilii corecti, care si-au achitat darile la timp.
Firmele care sunt nemultumite de noua amnistie fiscala cred ca Executivul la Bucuresti ar fi trebuit sa recomenseze contribuabilii cinstiti, care nu au datorii la stat, si lor sa le ofere o reducere de 25% din impozite si contributii, similara facilitatilor acordate celor cu datorii restante.
“In opinia celor mai multi antreprenori, masura ar fi trebuit sa includa stimulente si pentru cei care au contribuit constant la bugetul de stat, pentru a promova un sistem echitabil si just in mediul de afaceri.
Potrivit studiului nostru, doar 6% dintre antreprenori sunt de acord cu amnistia fiscala din acest an si masuri propuse. In acelasi timp, 30% dintre antreprenori considera ca amnistia fiscala este o propunere discriminatorie fata de contribuabilii corecti, iar 14% spun ca nu este o propunere corecta si nu ar trebui sa fie avantajati rau-platnicii. In ansamblu, cei mai multi antreprenori se simt dezamagiti de propunerile amnistiei, chiar daca exista o bonificatie si pentru cei care sunt cu taxele la zi”, spune Mona Bardos, fondator Hubium.io si administratorul comunitatii cu aproape 50.000 de membri Grupul micilor antreprenori din Romania.
Pentru o firma care acumuleaza datorii, antreprenorii spun ca solutia e falimentul, nu amnistia
“Prin noua amnistie fiscala se transmite mesajul ca acei contribuabili care au fost corecti si si-au respectat obligatiile nu primesc o recompensa echitabila. In schimb, cei care au intarziat sau nu si-au indeplinit responsabilitatile nu doar ca sunt iertati, dar primesc si beneficii.
Este un semnal clar al disfunctionalitatilor din sistem si al modului in care statul pare sa penalizeze conformitatea si sa favorizeze neglijenta. Iar aceasta situatie nu face altceva decat sa evidentieze problemele fundamentale din Romania”, spune antreprenorul in IT Cristian Traian Rusu, fondatorul Ready.Software, unul dintre membrii comunitatii Grupul micilor antreprenori din Romania.
“De ce sa amnistiezi pe cineva care acumuleaza datorii? Daca o firma nu are bani sa-si plateasca obligatiile, solutia fireasca ar trebui sa fie falimentul si recuperarea creantelor in limita posibilitatilor. Exista cadrul legal pentru acest lucru. Este greu de inteles cum o companie poate continua sa functioneze acumuland datorii mari, in timp ce firmele mai mici se confrunta imediat cu blocarea conturilor. Nu este aceasta o forma de discriminare?! Pentru unii legea se aplica strict si fara exceptii, in timp ce pentru altii ANAF-ul pare sa intoarca privirea si sa ignore realitatea”, transmite un alt antreprenor, Lajos Farkas, proprietarul unei firme de servicii de fotografie.
Sursa foto: freepik.com