Firmele nu gasesc pe cine sa angajeze. Avem locuri de munca, dar nu are cine sa le ocupe
Angajatorii romani au ajuns la limita rabdarii in privinta proceselor de recrutare. Oricate eforturi ar depune, managerii locali se plang de faptul ca stau si asteapta, cu locuri de munca vacante, sa vina cineva sa le ocupe.
Din pacate nu se intmapla asa. La usile firmelor care fac angajari bate vantul si ne intrebam daca oamenii nu mai vor sa munceasca sau au plecat din tara si efectiv nu mai e forta de munca pe meleagurile mioritice.
Conform celor mai recente date de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la ora actuala in Romania sunt disponibile peste 66.200 locuri de munca.
De asemenea, oportunitati sunt si pentru romanii care s-ar angaja, dar peste hotare. In Spatiul Economic European (SEE) ofera, prin reteaua Eures Romania, sunt vacante pentru romani 229 de posturi.
Unde ai cele mai mari sanse sa te angajezi
Cele mai multe
locuri de munca sunt oferite pentru: agent de securitate (5.151); curier (3.960); manipulant marfuri (3.364); ambalator manual (3.364); lucrator comercial (3.028); muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (2.811); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.792); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (1.475); muncitor necalificat in industria confectiilor(1.422); ajutor bucatar (1.078).
Dintre cele 66.216 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 2.574 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; programator; consilier/expert/inspector/ referen/ economist in economie generala; referent de specialitate financiar-contabilitate; contabil etc.), 10.317 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; agent comercial; vanzator; conducator auto transport rutier de marfuri; casier etc), 11.225 pentru persoanele cu studii profesionale (manipulant marfuri; lacatus mecanic; sudor; confectioner asamblor articole din textile; operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice etc.).
Restul de 42.100 locuri de munca sunt destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; curier; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; muncitor necalificat in industria confectiilor etc).
Foto: freepik.com