Firmele fac scut in jurul cotei unice de impozitare, dar doresc ca aceasta sa fie generalizata pentru toate tipurile de venituri
cota unicafiscalitate
AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania) transmite un mesaj ferm cu privire la dorintele managerilor privind impozitarea.
AmCham sustine ca sectorul privat doreste pastrarea cotei unice si, mai mult decat atat, generalizarea acesteia pentru toate tipurile de venituri. Practic, se vrea ca managerii sa nu mai fie nevoiti sa baleteze intre impozitul pe profit, care este 16%, impozitul pe munca, de 10% si impozitul pe capituri de 8%.
Cota unica aduce echitate pentru toti contribuabilii si uniformizarea sistemului fiscal prin eliminarea avantajelor artificiale si a distorsiunilor, e de parere Cristian Sporis, presedinte AmCham Romania.
"Avem in vedere nivelul de dezvoltare economica a Romaniei, avem in vedere nevoia de simplitate in ce priveste cadrul fiscal. Suntem de acord ca nu are cum sa fie sustenabile astfel de niveluri ale deficitului bugetar si suntem de acord ca trebuie sa intram pe o traiectorie de ajustare. Dar aceasta nu se poate face doar printr-o crestere a fiscalitatii, ci printr-un cumul de masuri care tine si de colectare si de nivelul impozitelor si de modul in care cheltuielile sunt gestionate (...)
In cazul in care Romania revine incepand din anul 2025 la cota unica de 16%, asa cum a fost introdusa in anul 2005, veniturile suplimentare la bugetul de stat ar putea sa fie cu mai mari cu peste 1,6% din PIB", a mai spus oficialul.
"Simplitate atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritatea fiscala"
"Simplitate atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritatea fiscala. Creste conformarea voluntara si lucrul aceasta s-a vazut inclusiv din momentul in care Romania a introdus cora unica. Si inchide portite pentru diferite alternative. Si cred ca avantajul competitiv pentru Romania din perspectiva de fiscalitate trebuie pastrat in continuare. Si inainte sa stricam si cota unica, cred ca putem sa vedem cat ar putea aduce in plus o cota unica generalizata, fara atat de multe exceptii. Si haideti sa vedem ce va produce digitalizarea, pentru ca mediul de afaceri a fost expus unei digitalizari accentuate a sistemului fiscal in ultimii ani, fie ca vorbim de SAF-T, mai nou e-Factura, e-Transport, acum se vorbeste si de e-TVA. Toate aceste masuri au fost luate cu un efort mare la nivelul mediului de afaceri si cu calcule de reducere a evaziunii fiscale si intr-un final de colectare a unor sume suplimentare la bugetul de stat exact din zonele gri.
Credem ca vor avea efect in urmatoarea perioada. Unele rezultate deja se vad in colectare suplimentara din aceste eforturi de digitalizare. Si cred ca ar trebui sa ne uitam sa vedem ce obtinem inainte sa inainte sa stricam partea de cota unica. Mai mult, toata partea de digitalizare a venit tocmai sa inchida anumite portite care erau exploatate la limita legii sau ilegal de catre o parte din mediul de afaceri.
Or, nepastrarea cotei unice va deschide alte portite", a afirmat, la randul sau, Vlad Boeriu, Chair Taxation Committee.
Foto: manager.ro