Firmele din zona euro se asteapta la o revenire spectaculoasa dupa pandemie. Ce le alimenteaza sperantele
companiifirmeproductivitate
Companiile din zona euro par sa priveasca pandemia de coronavirus ca pe un impuls spre cresterea productivitatii. Firmele se asteapta ca, dupa ce pandemia va lua final, sa se resimta o crestere a productivitatii, motivandu-si asteptarile in baza faptului ca pe perioada crizei sanitare s-a utilizat intens tehnologia digitala si munca la distanta. Aceste concluzii apartin unui sondaj recent al Bancii Centrale Europene (BCE).
Desi criza sanitara reprezinta o cauza principala a problemelor economice in intreaga lume, in ultimele luni, ea poate fi folosita ca o oportunitate de dezvoltare. E momentul propice pentru firme sa se reinventeze, sa faca pasul spre modernizare si digitalizare mult mai repede fata de ''termenul'' gandit sau programat initial. E momentul T0 in care vor supravietui doar afacerile care inteleg ca e nevoie de o schimbare pentru a continua. Iar aceste afaceri au actionat inca din timpul crizei, adaptandu-se, prin implementarea si cresterea gradului de digitalizare si prin imbratisarea muncii la distanta.
Orice schimbare de acest tip are, la randul sau, propriile provocari, insa adunate, toate provocarile muncii de acasa si cele legate de digitalizare, nu depasesc pierderile pe care le-ar risca o companie ce refuza sa se adapteze vremurilor.
Firmele din zona euro estimeaza ca adaptarea in regim accelerat a tehnologiilor digitale si a unor proceduri mai bune le va creste productivitatea. Totusi, 55% dintre firme se asteapta sa aiba mai putini angajati pe termen lung, arata sondajul BCE.
Studiul mai arata ca, desi circa 30% dintre respondenti recunosc ca se confrunta cu o cerere mai scazuta, mai bine de trei sferturi dintre firmele participante la sondaj estimeaza ca business-ul lor va fi mai puternic dupa coronacriza.
''Companiile au invatat cum sa mentina productivitatea, in pofida restrictiilor cu privire la mana de lucru, impuse pentru pastrarea distantei sociale", explica cercetatorii BCE, Eduardo Maqui si Richard Morris.