Firmele din Romania, avide dupa forta de munca: un sfert dintre angajati sunt bombardati constat cu oferte noi de angajare
angajarerecrutareforta de muncacriza fortei de munca
Pe piata muncii din Romania se duce o competitie serioasa intre firme, pentru atragerea de personal, in conditiile in care exista un deficit accentuat de forta de munca in toate sectoarele economice.
Asa s-a ajuns la situatia in care un sfert dintre angajati si candidati spun ca primesc cel putin o oferta noua de job in fiecare luna.
"Cu 26% dintre oamenii activi pe piata muncii contactati cel putin o data pe luna de un potential angajator, suntem inca intr-o zona in care piata este dinamica si in care se simte nevoia de candidati, cu toate acestea, procentul este in scadere fata de anul trecut, cand 39% dintre cei chestionati spuneau ca cel putin lunar oferte din partea companiilor. Este vorba de angajati care sunt abordati fara sa aplice la joburile respective. Angajatorii ajung la ei fie prin cautare directa pe platformele de recrutare, fie prin recomandari”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro.
65% dintre romanii care au participat la studiul anual realizat de eJobs au afirmat ca sunt contactati de angajatori de cateva ori pe an pentru a participa la interviuri de angajare. Dintre acestia, 16% primesc astfel de oferte lunar, iar 10% saptamanal. Doar 12% mentioneaza ca primesc o oferta de angajare o data la cativa ani, in timp ce 23% nu au fost contactati niciodata fara sa fi aplicat in prealabil. Studiul a fost efectuat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, partenerul The Network in Romania.
In ceea ce priveste evaluarea abilitatilor de negociere, 25% dintre respondenti se simt foarte increzatori in capacitatea lor de a negocia o oferta de munca, considerand ca au un avantaj competitiv in discutiile cu potentialii angajatori si pot jongla cu succes intre mai multe oferte. Pe de alta parte, 24% se simt mai putin increzatori, crezand ca puterea de decizie apartine exclusiv angajatorului.
Angajatii iau decizia de a renunta sau a ramane la jobul actual, in functie de salariu
Principalul criteriu pentru acceptarea unui job ramane salariul, urmat de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, relatia cu managerul si siguranta locului de munca. De asemenea, sunt importante relatiile cu colegii, recunoasterea meritelor de catre managerul direct si oportunitatile de crestere in cariera. Roxana Draghici subliniaza ca, la nivel global, aceasta ierarhie se modifica putin: in alte tari, siguranta locului de munca este prioritara, urmata de echilibrul dintre viata personala si profesionala, iar salariul ocupa doar locul trei.
Exista si factori care ii pot determina pe candidati sa refuze o oferta de munca atractiva. Astfel, 69% ar respinge oferta daca au avut o experienta neplacuta la interviul de angajare, 52% daca intregul proces de recrutare le-a lasat un gust amar, 41% daca angajatorul nu ofera un mediu de lucru incluziv si 35% daca munca remote nu este acceptata. Alte motive pentru a refuza un job includ lipsa beneficiilor extinse pentru familie sau beneficiile de wellbeing si mental health.
Foto: manager.ro