Firmele cu multi salariati vor putea sa angajeze un responsabil cu egalitatea de sanse, au decis deputatii
egalitatea de sansefirmesocietati comercialemediul de afaceri
Firmele romanesti care au mai mult de 50 de angajati, vor avea posibilitatea de a desemna o persoana responsabila cu egalitatea de sanse intre femei si barbati. Aceasta decizie este optionala, apartinand exclusiv angajatorului.
Firmele romanesti care au mai mult de 50 de angajati vor putea avea in cadrul societatii o persoana pentru a se ocupa de egalitatea de sanse intre femei si barbati.
Potrivit proiectului de lege, companiile vor avea la dispozitie doua optiuni:
1. Fie opteaza pentru angajarea unei noi persoane, care sa preia atributiile specificate de noua legislatie.
2. Fie atribuie aceste responsabilitati unei persoane care deja lucreaza in cadrul companiei, in alta functie.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati a trecut in martie 2018 de Senat si a primit votul decisiv al Camerei Deputatilor in data de 18 iunie 2018.
Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare cu un numar de peste 50 de angajati, precum si companiile private cu un numar de peste 50 de angajati, au posibilitatea sa identifice un angajat caruia sa-i repartizeze, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (...), conform proiectului de lege.
Citeste si:
Antreprenor: 33% dintre angajatii statului stau degeaba, iar cei care muncesc ii sustin
In urma cu cateva luni, ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu anunta ca in curand ar putea fi introdusa obligativitatea de a angaja experti in egalitatea de sanse, pana in 2020, in peste 70% dintre institutiile publice.
"Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare cu un numar de peste 50 de angajati, precum si companiile private cu un numar de peste 50 de angajati, au posibilitatea sa identifice un angajat caruia sa-i repartizeze, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati. In limita bugetului existent pentru cheltuieli salariale, angajatorul poate opta pentru angajarea unui expert/tehnician in egalitate de sanse", scrie in propunerea legislativa.
Si premierul Romaniei sustine proiectul privind egalitatea de sanse. Numai ca nu prea stie despre ce este vorba
Desi textul legii indica faptul ca aceste noi prevederi sunt optionale si depind de vointa proprie a fiecarui angajator, Viorica Dancila a facut o noua gafa de proportii.
"Cred ca acest lucru este foarte important. Ca urmare vom introduce OBLIGATIA persoanelor juridice din sistemul public dar si din sectorul privat care au peste 50 de salariati de a avea in structura de personal un expert in egalitate de sanse", a declarat Dancila.
Astfel, premierul Romaniei considera ca obligatoriu este, de fapt, optional.
Noua masura va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de seful statului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Citeste si:
Codul penal 2018: Codul de Procedura Penala modificat la miezul noptii. Romania, raiul infractorilor 19 Iun. 2018
Sursa foto: pexeles.com