Fiecare internship transformat in angajare aduce firmelor 1.000 Euro de la stat
finantareinternshipangajarilocuri de muncafirme
Firmele care angajeaza persoanele pe care le aduc in internship vor primi 1.000 de Euro de la stat, conform unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputatilor.
Guvernul vrea sa incurajeze incadrarea tinerilor pe piata muncii prin oferirea unei sume fixe firmelor care transforma stagiul de internship in contract individual de munca. Firmele vor primi 1.000 de Euro pentru fiecare participant la internship caruia i se face carte de munca in interiorul companiei, doar daca noii salariati stau la firma cel putin doi ani.
Proiectul de lege care prevede acordarea acestui stimulent financiar companiilor a fost aprobat de catre Senat la finalul anului trecut si adoptat de Camera Deputatilor miercuri. Legea va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de seful statului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
In textul proiectului este prevazut ca societatile ar urma sa primeasca 4.586 de lei (aproximativ 1.000 de euro) din banii statului pentru fiecare persoana angajata in urma unui stagiu. Pentru a beneficia de acesti bani, noii angajati trebuie sa isi mentina locurile de munca timp de minimum doi ani.
Un aspect foarte important referitor la aceasta perioada minima de lucru este ca ea nu va putea sa fie constituita din etape in care raporturile de munca sunt suspendate, conform legii. Aici, exceptie vor face doar perioadele de suspendare survenite din cauza concediilor pentru incapacitate temporara de munca.
"Organizatiile gazda care, in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un contract de munca cu persoana care a desfasurat programul de internship, primesc, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare a angajarii in cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoana astfel angajata, dupa indeplinirea obligatiei de mentinere a raporturilor de munca pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni.
Acordarea primei de promovare a angajarii se realizeaza in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie", se arata in
textul proiectului de lege
Citeste si:
Campionatul Mondial de Fotbal 2018: Harry Kane, de la fotbalistul refuzat de toti la idolul de astazi
Ce pasi trebuie sa urmeze firmele care vor sa obtina finantarea?
Reprezentantii legali ai companiilor care isi doresc sa beneficieze de pe urma acestor noi prevederi, trebuie sa depuna la agentiile teritoriale de munca o cerere si anumite documente, insa numai in maximum sase luni de la implinirea termenului de 24 de luni de la data angajarii. Concret, in afara de cerere, dosarul va mai contine si:
1. o copie dupa contractul de internship al internului inregistrat la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca;
2. o copie dupa certificatul de internship al internului;
3. o copie dupa contractul de munca al persoanei care a incheiat contractul de internship, inregistrat in Registrul general de evidenta a salariatilor;