Pentru o femeie, a deveni antreprenor in Romania poate fi mai dificil decat pentru un barbat din cauza mai multor factori, precum stereotipurile de gen, accesul mai redus la finantare, resurse sau retele de sprijin, precum si responsabilitatile domestice care sunt adesea mai mari pentru femei. Incercand sa isi aduca contributia la stimularea antreprenoriatului in randul femeilor, autoritatile au implementat in acest an chiar si un program special dedicat lor, si anume “Femeia Antreprenor 2024”.
Programul nu se dovedeste insa a fi unul de prea mare succes, 9 din 10 antreprenoare din Romania recunoscand ca nu vor aplica. Cele mai multe dintre ele considera acest program prea putin avantajos, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Antreprenoare. Totodata, aproximativ 60% dintre cele care au raspuns intrebarilor din sondaj au spus ca nu vor aplica in program din cauza ca sunt prea multe conditii si restrictii.
„In opinia celor mai multor antreprenoare din tara, programul Femeia Antreprenor 2024, care are ca scop sustinerea si dezvoltarea afacerilor detinute de femei, nu reuseste sa atraga interesul majoritatii antreprenoarelor pentru ca sprijinul financiar si facilitatile oferite sunt prea limitate. De asemenea, sondajul nostru mai arata ca pentru 25% dintre ele aportul propriu de 30% din suma pentru care aplica este prea mare, iar peste 15% il considera mai putin avantajos per total fata de alte programe de finantare sau alte metode de a obtine fonduri nerambursabile”, a transmis printr-un comunicat de presa Carmen Mihalca, antreprenor si fondatoarea Asociatiei Antreprenoare.
Sigur, antreprenoarele au mai adus in prim plan si alte nemultumiri in legatura cu programul “Femeia Antreprenor 2024”. In primul rand, suma pe care o pot accesa prin acest program este mai mica decat prin alte programe. Apoi, unele antreprenoare sustin ca nu inteleg scopul programului, mai ales atunci cand fac o comparatie cu Start-Up Nation.
Femeile antreprenor din Romania pot aplica la program pana pe 12 septembrie 2024. Bugetul total alocat in acest an este de 200 milioane de lei (echivalentul a 40 milioane de euro), iar programul estimeaza sprijinirea a aproximativ o mie de beneficiare. Pentru a se inscrie in programul „Femeia Antreprenor 2024”, participantele trebuie sa atinga un punctaj minim pentru a fi eligibile, iar firmele lor trebuie sa indeplineasca cateva criterii.
Printre acestea se numara si urmatoarele: firma sa fi fost infiintata inainte de 31 decembrie 2021 si sa isi desfasoare activitatea in Romania; sa fie un IMM cu capital social integral privat; cel putin 50% din firma sa fie detinuta de o femeie; sa nu aiba datorii la bugetul de stat; sa nu depaseasca plafonul de minimis de 300.000 de euro in ultimii trei ani pentru o intreprindere unica; firma sa nu fie in proces de dizolvare, reorganizare, lichidare, insolventa sau alte situatii similare; sa contribuie cu un aport de minimum 30% din suma solicitata; si sa angajeze cel putin doua persoane cu norma intreaga pe perioada nedeterminata, mentinand aceste locuri de munca timp de cel putin 12 luni de la aprobarea platii de catre AIMMT.
Citeste si: 50 % dintre firme falimenteaza in primii 5 ani de la deschidere. Ce greseli fac patronii?
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si