Fara facilitati fiscale, muncitorii in Constructii vor lua iar calea strainatatii
facilitati fiscaleconstructiiconstructori
Sectorul Constructiilor se gandeste cu groaza la ca s-ar putea materializa scenariul in care le sunt eliminate facilitatile fiscale. Ceva mai rau pentru firmele din acest domeniu nu exista - atrag atentia constructorii, ingroziti de o astfel de perspectiva.
Cei din sector trag un semnal de alarma si spun ca probleme firmelor de constructii s-ar acutiza daca nu ar mai exista actualele facilitati fiscale. Cel mai mare risc deriva din faptul ca ne-am putea confrunta cu o adancire a crizei de forta de munca.
Actualele facilitati fiscale au determinat multi muncitori sa ramana sa lucreze in tara, in detrimentul santierelor din Occident, dar daca salariile le vor fi diminuate, prin plata contributiilor, oamenii vor lua calea strainatatii din nou.
"Si asa lucrurile sunt destul de grele pentru ca nu sunt oameni in breasla. De 10 – 15 ani tot avem probleme. Reusisem sa stabilizam cat de cat forta de munca in ultimii ani, acum iar, printr-o politica extrem de agresiva si permisiva a Germaniei, exista o disponibilitate foarte mare de a atrage lucratori mai ales calificati din Romania. Deci pentru noi iar e greu. E greu sa te bati cu 2.500 – 3.000 de euro pe luna.
Aceste facilitati au reprezentat atat pentru lucratori, cat si pentru firme un foarte mare plus. Acum e de asteptat sa avem reversul acestor beneficii daca aceste facilitati se elimina brusc, fara sa avem o predictibilitate", spune Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), pentru
B1tv.
Acesta mai puncteaza faptul ca in acest moment, constructorii poarta discutii cu factorii de decizie. Ramane de vazut cum se vor solutiona acestea, cert este ca unele masuri fiscale mai dure vor aparea, dat fiind faptul ca Romania, din cauza deficitului bugetar, are nevoie de bani mai multi in vistierie.
De curand, un semnal la fel de puternic de alarma a fost tras si de catre Consiliul National al
IMM-urilor din România (CNIPMMR), prin vocea presedintelui Florin Jianu.
Acesta sustine ca IMM-urile ar fi grav afectate cu precadere de trei masuri ce ar urma sa fie adoptate de Guvern: cresterea TVA, renuntarea la cota unica si la facilitatile fiscale pentru constructii si agricultura.
"Masurile care ar avea cel mai mare impact asupra IMM-urilor ar fi urmatoarele: cresterea valorii TVA, asa cum este ea discutata in spatiul public, care ar avea un efect negativ pentru sapte din zece intreprinzatori, renuntarea la cota unica, cu un impact negativ pentru trei din zece intreprinzatori, renuntarea la facilitatile CASS pentru domeniul constructiilor si agriculturii, care ar afecta negativ trei din zece intreprinzatori, precum si renuntarea la impozitul pe venit pentru salariatii din domeniul IT, care ar afecta unu din zece IMM-uri”, a declarat Florin Jianu, la o conferinta de presa joi, potrivit Agerpres.
Foto: manager.ro