Falimente si isolvente fara numar in Constructii. Jumatate dintre firme vor pune lacatul pe usa, pana la finele anului
constructiifalimentinsolventefirme constructii
Peste jumatate dintre firmele din Constructii risca sa intre in faliment sau insolventa, pana la finele anului curent. Avertismentul vine din partea lui Catalin Visan, directorul executiv al companiei de constructii Concelex.
Criza sanitara, criza inflationista si razboiul afecteaza puternic acest sector de activitate, crede seful Concelex, care e de parere ca vin vremuri grele pentru firmele de profil.
Dezvoltatorilor le-au mai ramas acum doar doua optiuni: "fie pastreaza stocuri de locuinte, fie le vinde la un pret mult sub marjele de profit estimate initial".
"Greu de crezut ca putem asimila experienta ultimilor 2 ani cu orice alta experienta. Pandemia, urmata de criza transporturilor, conflictul din Ucraina, inflatia au actionat in cascada. Si cum orice produs implica un intreg circuit logistic, putem spune ca este un un adevarat lant trofic si orice iesire din standard poate destabiliza piata si costurile (...) Raportat la inflatie, preturile materialelor de constructii in medie s-au marit cu 30-40%. In contextul actual, nu doar ca dezvoltatorii nu ies in profit, ci se pune problema daca reusesc sa atinga un break even.
Cel mai delicat pentru constructori la momentul acesta este subiectul transportului, intarzierea livrarilor. 4 saptamani pot sa insemne si 4-5 luni cand vorbim de termene de livrare, in prezent. In conditiile in care platile se fac exclusiv in avans si niciun furnizor nu mai accepta penalitati in contracte pentru intarzierea termenelor de livrare pentru ca nu pot oferi garantii, suntem in situatia de a nu avea mai deloc marja de actiune (...)
Raportat la inflatie, preturile materialelor de constructii in medie s-au marit cu 30-40%", a explicat directorul executivul al Concelex, intr-un interviu pentru
Profit.ro.
Pe de alta parte, firmele din sector se plang si de faptul ca sunt macinate de o criza acuta a fortei de munca. Angajatii din prezent, peste 400.000 ar fi insuficienti, ba chiar ar fi nevoie de doua ori mai multi la nivelul intregii tari.
Romanii care intentioneaza sa-si achizitioneze o locuinta trebuie sa stie ca exista opinii ce spun ca pe piata rezidentiala ar urma sa vedem o scadere a preturilor, in pofida scumpirii materialelor de constructie.
Scaderea ar fi fortata de prabusirea cererii, practic se resimte pe piata o dorinta tot mai redusa a oamenilor de a investi in imobiliare, iar pentru a nu ramane cu locuintele pe stoc, unii dezvoltatori ar putea fi motivati sa reduca din pret, chiar daca renunta partial sau poate total la profit. Decat sa nu vinzi deloc si sa ti se acumuleze datorii, mai bine vinzi ca sa-ti acoperi cheltuielile, aceasta ar putea fi deviza multor constructori, in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca romanii vor plati mai putin pe apartamentele nou construite.
Foto: pixabay