Facilitati fiscale pentru firmele care doneaza alimente
facilitati fiscaleimpozittaxecheltuieli deductibiledonare alimentedonatiicod fiscalnoul cod fiscal
La inceputul anului, Executivul Romaniei a adoptat un act normativ care prevede combaterea risipei alimentare, potrivit caruia operatorii economici donatori vor beneficia de facilitati fiscale prin deducerea cheltuielilor cu alimente donate din impozitul pe venit. Zilele trecute au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Concret, operatorii economici care vor dona alimente vor beneficia de facilitati fiscale de la stat.
Nelu Barbu, purtatorul de cuvant al Guvernului la acea data, declara ca ”Este vorba despre reglementari privind risipa alimentara. Principalul obiectiv al acestui act normativ este combaterea risipei alimentare prin incurajarea donarii de alimente.(...)
Operatorii economici donatori vor beneficia de facilitati fiscale in temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricand, in utlimele 10 zile de valabilitate, pana la atingerea datei durabilitatii minimale.
Fac exceptie de la donare cateva alimente perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume si fructe pre-taiate sau semintele germinate”.
Astfel, firmele pot dona produse, in schimbul carora vor primi facilitati fiscale. Exista, totusi, unele conditii impuse in raport cu alimentele care pot fi donate, fiindca nu pot face obiectul donatiei orice fel de produse.
"Este interzisa donarea catre consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animala: carnea si organele proaspat provenite de la bovine , caprine, pasari de curte, toate categoriile, carnea tocata, carnea preparata, laptele crud si produsele din lapte crud, pestele, ouale si produsele din oua crude.
Totusi aceste elemente pe care le-am mentionat pot fi donate catre operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unitati de alimentatie publica, in vederea transformarii acestora, fara intarziere nejustificata, in produs finit destinat consumatorului final.
Pe tot parcursul procesului de donare sunt si vor fi respectate normele legate in vigoare privind siguranta si securitatea alimentara. Aceste norme metodologice au fost elaborate in urma consultarilor cu toate autoritatile publice responsabile in domeniul agroalimentar, dar si cu reprezentanti ai sectoarelor din domeniul mediului si al asistentei sociale”, a adaugat Nelu Barbu.
De curand, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Conform noilor prevederi, firmele vor beneficia de facilitati fiscale in temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit.
Produsele donate trebuie sa respecte conditiile precizate de Nelu Barbu, insa sunt si alte reguli la care trebuie sa se supuna firmele din acest punct devedere. De exemplu, transferul alimentelor prin donare se poate face oricand in ultimele 10 zile de valabilitate, pana la atingerea datei durabilitatii minimale.