Au trecut mai bine de doi ani de la primele semnale clare ale pandemiei de coronavirus, iar piata muncii din intreaga lume sufera in continuare. Specialistii nici nu se asteapta ca situatia sa se remedieze prea curand, cei mai multi dintre ei fiind de parere ca piata muncii s-a schimbat pentru totdeauna in acesti ultimi doi ani. Oamenii isi doresc acum mai multa flexibilitate la locul de munca, cautand in acelasi timp sa se identifice mai mult cu ceea ce fac la job. Totodata, angajatii par sa renunte mult mai usor la locurile de munca pe care le au, in ciuda perioadei dificile pe care o traversam cu totii.
Marea Demisie de peste Ocean s-a extins in cele din urma si catre continentul european, piata muncii din Romania suferind la randul ei la acest capitol. Potrivit cifrelor oferite de Inspectia Teritoriala a Muncii, in 2021 au fost raportate peste 450.000 de demisii in tara noastra.
Cu un an in urma, ITM raporta numai aproximativ 300.000 de demisii. Potrivit unui studiu recent, 1 din 5 romani este gata sa isi dea demisia in orice moment, chiar daca nu are alte oferte pe masa la momentul respectiv. In aceste conditii, specialistii sustin ca urmeaza o perioada in care companiile se vor lupta pentru a isi pastra angajatii.
Schimbarile de pe piata muncii au fost remarcate si de catre specialistii in resurse umane ai platformei LinkedIn, acestia identificand trei moduri in care criza sanitara a schimbat radical piata muncii la nivel global.
Un numar din ce in ce mai mare de oameni din intreaga lume isi doreste mai multa flexibilitate la locul de munca, in special atunci cand vine vorba despre locul de unde isi desfasoara activitatea. Potrivit datelor de pe LinkedIn, 1 din 6 joburi din Statele Unite postate la ora actuala pe platforma sunt la distanta. In primavara anului 2020, 1 din 67 de joburi presupuneau munca la distanta. In plus, cei de la LinkedIn remarca faptul ca numarul celor care aplica la joburile la distanta este mult mai mare in comparatie cu numarul celor care isi doresc un job de birou.
Nu numai numarul demisiilor a explodat in ultimul an in Statele Unite, ci si numarul de angajari noi. Asemenea cifre ne arata ca oamenii nu isi dau demisia pentru a iesi, temporar sau nu, din piata muncii, ci pentru a gasi noi oportunitati de lucru. Multi au realizat in timpul acestei crize sanitare ca jobul pe care il aveau nu le facea placere cu adevarat, luand rapid decizia de a se reorienta catre alte cariere.
Lupta angajatorilor pentru atragerea candidatilor valorosi si cu experienta este acerba la ora actuala. Oamenii sunt constienti de acest lucru, motiv pentru care cei cu un CV solid nu se tem sa aiba pretentii mai multe de la angajatorii lor.
Cei mai multi dintre salariati nu isi doresc neaparat salarii mai mari, ci mai multe beneficii. Spre exemplu, flexibilitatea a devenit unul dintre beneficiile cele mai cautate la aceasta ora pe piata globala a muncii. Potrivit LinkedIn, numarul joburilor de peste Ocean care ofera printre beneficii si flexibilitatea a crescut cu 80% in comparatie cu anul 2019.
Citeste si: Noua strategie a Postei Romane, care te va face sa renunti la curierii privati: ce iti va oferi
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas